Menu Zavřít

Nové byty kvůli DPH zdraží, ale méně

11. 3. 2011
Autor: profit

Čtvrteční plán vládní koalice na postupné změny daně z přidané hodnoty je pro tuzemské stavitele bytů dobrou zprávou. Výkyvy v poptávce nebudou podle nich tak silné, stejně jako nebude tak výrazný růst cen nového bydlení. Přesto je možné očekávat, že nové byty zdraží. V dnešní anketě ČTK se na tom shodly přední developerské firmy.

Foto: Profimedia

Co se týče rezidenčníhu trhu, díky novému návrhu by jeho propad nemusel být tak velký,“ řekl ČTK obchodní ředitel společnosti Central Group Jiří Vajner. “Tento návrh vítáme, přechod bude plynulejší, trhu nebude hrozit takové přehřátí, kupující se budou chovat více racionálně,“ uvedla manažerka Skansky zodpovědná za prodeje bytů Naděžda Ptáčková.

Když ještě platil návrh na sjednocení sazeb DPH na 20 procentech, developeři předpokládali, že lidé budou chtít stihnout nákup bytů ještě před změnou. “Předpokládáme, že rozložení nárůstu sazby DPH způsobí menší nárůst poptávky po bytech v roce 2011 v porovnání s tím, co jsme očekávali a plánovali, pokud by byla sazba navýšena o 10 procentních bodů v září 2011,“ upozornil finanční ředitel společnosti Finep Štěpán Havlas.

Byty podle stavitelů přes slabší zvýšení daně zdraží, nemusí to už ale být tolik, kolik se odhadovalo. “Ceny bytů se budou v každém případě zvyšovat. Bude záležet na každém developerovi, zda promítne do cen bytů celé navýšení, nebo o jedno či dvě procenta sníží svou marži,“ poznamenal mluvčí společnosti Ekospol Karel Zeman. Podle Vajnera bude udržení cen závislé na konkrétním projektu. V některých případech totiž prý už developeři prostor pro snižování cen nemají. Podobně to vidí i ředitelka prodeje ze Skansky. “Věřím, že bude snaha u některých méně konkurenceschopných projektů ceny udržet, u zdravých projektů se ceny pravděpodobně zvýší i o celou změnu,“ řekla ČTK Ptáčková.

Poptávka po bytech bude v letech 2012 a 2013 přibližně na loňské úrovni, míní Havlas. Podle mluvčího Ekospolu je možné v první polovině roku 2012 očekávat mírný pokles poptávky, ve druhém pololetí příštího roku už ale prodeje bytů před sjednocením sazeb DPH znovu porostou.

BRAND24

Vládní koalice ve čtvrtek proti původnímu plánu rozhodla o tom, že proces sjednocování sazeb DPH se protáhne o víc než rok. Od 1. ledna 2012 bude snížená sazba ještě rok existovat, a to 14 procent a základní 20 procent. Od 1. ledna 2013 se všechny sazby bez výjimek sjednotí na 17,5 procenta.

Na byty s plochou do 120 metrů čtverečních a rodinné domy do 350 metrů čtverečních se nyní vztahuje snížená sazba DPH deset procent. Většina novostaveb na trhu patří právě do této kategorie. U obchodů se staršími byty se neplatí DPH, ale daň z převodu nemovitostí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).