Menu Zavřít

Nová služba slovenského Voipacu je fayn

25. 11. 2002
Autor: Euro.cz

Jednoduché a levné řešení internetové telefonie lze použít i v menších firmách S využitím nového produktu slovenské firmy Voipac - služby fayn - může menší firma snížit telefonní účty u dominantního operátora. Ušetří za volání do zahraničí i do pevné sítě.

Jednoduché a levné řešení internetové telefonie lze použít i v menších firmách

S využitím nového produktu slovenské firmy Voipac - služby fayn - může menší firma snížit telefonní účty u dominantního operátora. Ušetří za volání do zahraničí i do pevné sítě.

Slovenský Voipac uvedl u příležitosti letošního veletrhu Invex svou novou službu pod obchodní značkou fayn, na které pracoval celých 18 měsíců. Jedná se o internetovou telefonii zcela postavenou na vlastních hardwarových i softwarových prostředcích.

K čemu je to dobré

Řešení firmy Voipac je jednoduché a levné. V tom zřejmě spočívá jeho nejsilnější stránka, která je dobrým základem k přilákání klientů. Jediné, co k provozu potřebujete, je připojení k internetu alespoň o rychlosti 64 kbit/s a v té nejlevnější variantě také počítač. Ale můžete si vybrat také zcela samostatný telefon, který funguje zcela bez použití PC a chová se jako klasický IP telefon, s nímž můžete po zapojení do počítačové zásuvky ihned telefonovat.

Jak to funguje

Základním kamenem celého systému je brána do jednotné telekomunikační sítě, která je umístěna vždy jedna v cílové zemi. Přes tuto bránu jsou směrovány všechny hovory do jednotlivých sítí, ať už pevných nebo mobilních. Po zapojení se nejprve přihlásíte k systému a následně je vám umožněno využívat služby fayn, tedy telefonování. Máte možnost volat do většiny zemí světa. Mezi účastníky služby fayn jsou hovory zdarma. Zbytek je zpoplatněn podle ceníku, který je k dispozici na webu firmy. Jedinou nevýhodou systému tak zůstává zpětné volání, které síť v současné době neposkytuje, ale není to technologicky vyloučeno. Zapojení je vcelku jednoduché, záleží jen na požadavcích klientů, kdy si je vyžádají.

Co to může přinést

Obrovským potenciálem služby je především jednoduchost obsluhy a cena. Oproti podnikovým řešením na bázi IP telefonie je řešení Voipacu jednoduché a levné. Ovšem nepleťmě si to - tyto dvě cesty nelze srovnávat, protože podniková řešení mají mnohem více možností než jen telefonii, a o tu v případě faynu jde především. Ekonomickým ředitelům menších firem budou jistě radostí svítit oči, až se dozvědí, že za vydatné pomoci faynu lze snížit účty u dominantního operátora za volání, a to především do zahraničí, ale také za volání do pevné sítě, především pak u dálkových hovorů.

Alternativy

Alternativ je hned několik, ale všechny jsou zahraniční provenience. Jako první a nejznámější je zřejmě Net2Phone, který umožňuje uživateli internetu v podstatě to samé jako fayn, pouze s tím rozdílem, že platby jsou v amerických dolarech a volání do ČR se opravdu nevyplatí. Samotné volání totiž nejprve proběhne po linkách do USA a následně po stejných linkách do Česka, kde je přepojeno na jednotnou telefonní síť. Druhou alternativou je používání programu PC2PC, který se dodává s populárním komunikačním programem ICQ. PC2PC umožňuje přenos hlasu přes internet mezi dvěma účastnickými PC, ale zde opět narážíme na omezení - nemůžeme volat do telefonní sítě. Technologie přenosu hlasu po internetu se neustále vylepšují. Snad Voipac s faynem neusne na vavřínech a brzy nám poskytne také některé další služby, které budou stejně propracované.

Porovnání cen služeb dominantního operátora a nové služby fayn

Typ hovoru Český Telecom Fayn

Místní volání 1,40 1,80

Dálkové volání 3,40 1,80

Mobilní sítě 6,20 4,50

Německo 7,00 2,90

Rakousko 7,00 2,50

Spojené státy 8,10 2,50

BRAND24

Sazby jsou v Kč/min. včetně DPH. U Českého Telecomu jsou ceny dle tarifu Business Standard.

PRAMEN: CT.CZ, FAYN.CZ

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).