Menu Zavřít

NOTES

1. 12. 2003
Autor: Euro.cz

Poslanecká sněmovna podpořila novelu zákona, která by měla omezit zneužívání ekonomické závislosti u obchodníků. V novele jsou například za zneužívání ekonomické závislosti označeny praktiky, kdy velké firmy požadují po menších výrobcích peníze nebo jiné výhody za zařazení jejich zboží do prodeje.

ZNEUŽÍVÁNÍ ZÁVISLOSTI FIREM SNAD SKONČÍ

Poslanecká sněmovna podpořila novelu zákona, která by měla omezit zneužívání ekonomické závislosti u obchodníků. V novele jsou například za zneužívání ekonomické závislosti označeny praktiky, kdy velké firmy požadují po menších výrobcích peníze nebo jiné výhody za zařazení jejich zboží do prodeje. Ekonomicky závislým soutěžitelem je podle autora návrhu soutěžitel, který je nucen přistoupit na nevýhodné obchodní podmínky, neboť nemá možnost volby jiného způsobu nákupu nebo odbytu zboží.

PLYN A ELEKTŘINA PODRAŽÍ

Domácnosti budou platit od ledna více za plyn a elektřinu. Pro první čtvrtletí zdraží plyn průměrně o tři procenta, cena elektřiny vzroste pro celý příští rok v průměru o 3,8 procenta. Dopad na jednotlivé regiony bude různý, ale v průměru by se náklady rodin při zachování spotřeby měly zvýšit ročně o stovky korun. Podle předsedy Energetického regulačního úřadu by měla energie zdražovat i v budoucnosti. Domácnosti v EU podle něj platí za elektřinu a plyn v průměru více než v tuzemsku. To povede k dalšímu pozvolnému zdražování.

ČECHŮ BUDE VÝRAZNĚ UBÝVAT

Populace České republiky bude v příštích desetiletích stárnout. Senioři budou jedinou skupinou obyvatel, jejíž počet se bude zvyšovat, zatímco dětí ilidí v produktivním věku bude ubývat. Přirozený úbytek lidí nenahradí v plné míře ani migrace, lze tedy předpokládat, že po roce 2025 klesne počet obyvatel České republiky pod deset milionů. Vyplývá to z nejnovější demografické analýzy.

MAJZLÍK VYHROŽUJE ODCHODEM

Odchodem členů platformy Demokratické unie z US-DEU pohrozil místopředseda strany Ratibor Majzlík. DEU požaduje výměnu stranického vedení. Pokud by se osamostatnila, ztratila by US-DEU asi čtvrtinu ze svých 3000 členů. DEU by se pak podle Majzlíka orientovala na spolupráci s ODS a lidovci.

BRAND24

ROZPOČET NA TŘI ROKY

Kabinet schválil návrh novely rozpočtových pravidel, podle kterých mají být zavedeny závazné tříleté výdajové rámce pro státní rozpočet a státní fondy. Podle návrhu ministerstva financí by tak stát napříště sestavoval rozpočet na následující rok a zároveň závazně určil rozpočtové stropy na další dva roky. Stejná pravidla by měla platit i pro hospodaření fondů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).