Menu Zavřít

Norové koupili od Prologisu podíly v českých, polských a maďarských realitách

21. 10. 2016
Autor: Prologis

Norský státní investiční fond koupil od mezinárodní realitní skupiny Prologis poloviční podíly v jejím portfoliu osmi logistických a distribučních nemovitostí v Česku, Polsku a Maďarsku. Zaplatil za ně 55,3 milionu eur (1,5 miliardy korun), sdělil fond podle agentury Reuters.

Prologis si v těchto realitách ponechává 50 procent. Společný podnik norského fondu a Prologis zároveň prodal tři logistické reality ve Francii a fond za své poloviční podíly v nich dostal 25,1 milionu eur.

Prologis vlastní v Česku šest logistických a distribučních parků s celkem 55 budovami. Čtyři z nich se nacházejí kolem Prahy, jeden je u Ostravy a jeden u Plzně.

BRAND24

Norský ropný fond je největším státním investičním fondem na světě, spravuje jej norská centrální banka. Fond spravuje a investuje přebytky příjmů z prodeje ropy a plynu a vlastní zhruba jedno procento světových akcií, dále dluhopisy a reality.

Peníze ve fondu jsou určeny na horší časy a pro budoucí generace a mají zemi ochránit před případným nečekaným výkyvem cen ropy a plynu. Vláda smí ročně utratit čtyři procenta peněz fondu, což je o něco více než roční návratnost investic. V současné době činí hodnota majetku ve fondu zhruba 7,35 bilionu norských korun (21,6 bilionu korun).


Čtěte dále:

Bankovní transakce roku: developer P3 si půjčil 38 miliard

Australské fondy krouží kolem českých skladů. Ve hře je historický obchod

Nový majitel. Změna vlastníka se týká i logistického centra P3 v polské Poznani

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).