Menu Zavřít

Nominace na anticenu

12. 11. 2007
Autor: Euro.cz

• Stánek na výstavě – Chce-li podnikatel vyjet na výstavu, prodejní prezentaci nebo pouť, musí nahlásit tři dny dopředu svůj záměr živnostenskému úřadu v místě, kde je umístěna jeho trvalá provozovna. Vlastně by měl oznámit rovněž ukončení cesty, a tím i dočasné provozovny.

• Převod nemovitostí – Poplatník předkládá správci daně z převodu nemovitosti: daňové přiznání, ověřenou kopii listiny zakládající změnu vlastnického práva, a také znalecký posudek o ceně nemovitosti. Podnikatel tak neplatí pouze daň, ale aby úřadům dokázal, že ji zaplatil ve správné výši, musí si nechat vyhotovit na vlastní náklady znalecký posudek.

• Odměny za notářské služby – Založení, zrušení nebo změna právní formy obchodní společnosti nebo družstva, ale i osvědčení o těchto právních skutečnostech musí být provedeno prostřednictvím notáře. Tento způsob povinnosti nemá při existenci vlastních právníků opodstatnění.

Absurdní je podle organizátorů soutěže zejména způsob výpočtu odměny pro notáře. Podle vyhlášky je zde rozhodující základní kapitál, nikoli tedy například počet stran a s tím spojený skutečný výkon nebo čas strávený touto prací. Společnost s vyšším kapitálem tedy zaplatí více, i když je ostatní text smlouvy naprosto shodný.

• Cizinci na služební cestě – V případě, že podnikatel zaměstnává pracovníka, který není občanem České republiky, musí oznámit úřadu práce, že tento zaměstnanec odjel na pracovní cestu, pokud tato cesta trvá v rozsahu sedmi až třiceti kalendářních dnů.

• Evidence kontrol – Zákon ukládá povinnost každému podnikateli vést evidenci o kontrolách, které se uskutečnily v jeho provozovně na zdravotní nezávadnost a jakost. Absurdní je na tom zejména duplicita činnosti podnikatele a kontrolních úřadů.

CONTENT24

• Doklady v provozovně – Povinnost zajistit, aby v provozovně, ve které se prodává zboží nebo poskytuje služba, byly kontrolnímu orgánu k dispozici doklady prokazující způsob nabytí prodávaného zboží nebo materiálu používaného k poskytování služeb. Problém vzniká při prodeji zboží na různých místech.

• Volné pracovní místo – V případě, že se vytvořilo či uvolnilo pracovní místo, je zaměstnavatel povinen tuto skutečnost oznámit do deseti dnů úřadu práce, a to včetně charakteristiky volného místa. Neprodleně pak musí podnikatel oznámit také obsazení tohoto místa.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).