Menu Zavřít

Noční můra z Wall Street

21. 3. 2008
Autor: Euro.cz

Velká investiční banka Bear Stearns padla, kdo je další na řadě

Americká investiční banka Bear Stearns patřila k nejstarším a nejváženějším bankám na Wall Street, byla jedním z největších finančních ústavů Spojených států amerických. A nyní je poslední velkou obětí temní hypoteční krize. Od okamžiku, kdy přiznala, že má potíže s likviditou, byl její konec otázkou hodin. Převezme ji banka JPMorgan Chase & Co. a zaplatí za ni méně než čtyři miliardy korun! Akcie Bear Stearns spadly prakticky přes noc z padesáti na dva dolary.
Ostatní banky jsou trochu dražší, ale ve srovnání s loňským rokem jsou téměř všechny mile levné. Není právě teď čas do nich investovat? Jenže kterým bankám lze věřit? Kdo je další na řadě po Bear Stearns? To, co obchází po Wall Street, už není jen noční můra, ta madam je zubatá a prochází se s kosou. Hypoteční krize, pád cen nemovitostí, recese ve stavebnictví, krize v bankovním sektoru, dramaticky rostoucí ceny ropy a pohonných hmot u amerických benzinek, volný pád dolaru… Prezident George Bush může dál voliče přesvědčovat, že jeho vláda přijímá rázná opatření k ozdravení ekonomiky, ale lidé mu to věří stejně jako jeho proklamaci, že válka v Iráku byla úspěšná a že globální vítězství nad teroristy se blíží.
Spotřebitelé v USA začínají výrazně omezovat výdaje, neboť se obávají toho, co ještě přijde. Recese a krize vždy začínají krizí důvěry. To se již evidentně stalo, a americká ekonomika se proto dostala do velmi složitého období.
Dlouhodobé hluboké deficity obchodní bilance mohly fungovat jen proto, že dolar byl světovou rezervní měnou. Ropa se obchodovala – a stále převážně obchoduje – v dolarech a státy s přebytky v obchodní bilanci ukládaly volné prostředky do dluhopisů americké vlády. Jsme-li dnes svědky tak prudkého pádu dolaru, že některé směnárny v Nizozemsku jej dokonce odmítaly od amerických turistů přijímat, můžeme být zítra svědky hroucení důvěry v dolar i u držitelů obrovských dolarových rezerv. Co by se stalo, kdyby Čína nebo Saúdská Arábie zapískaly na poplach a začaly se zbavovat americké měny?
Stejně tak je třeba se ptát, zda po pochybných balíčcích hypoték nezačnou americké banky přiznávat další rizikové úvěry ve svých bilancích. Kreditní karty jsou ve Spojených státech amerických rozšířeny řádově více než v Evropě a je běžné, že Američané jich vlastní několik. A dokonce že si pořizují nové kreditní karty, aby jimi platili dluhy na těch starých… Je evidentní, že podobné letadlo musí dříve či později spadnout.
Stereotypní obrazový doprovod zpráv o padajících světových burzách ukazuje zoufalé makléře, kteří si rvou vlasy hrůzou z klesajících cen. Jenže na druhé straně přece musejí být i makléři, kteří spekulovali na pokles, a tak se radují. Navíc klesající ceny přece nejsou jen špatnou zprávou. Kupujete radši levné nemovitosti, nebo drahé? Kupujete radši drahé akcie, nebo laciné? Kupujete radši dolar za 35 korun, nebo za šestnáct korun? Česká republika je od amerických problémů trochu odstíněná a v žilách nyní máme spíše optimismus prudkého růstu minulých kvartálů. Navíc si také pamatujeme devalvaci české koruny, když se srovnávaly kurzy po uvolnění české koruny. Nebo čištění bilancí českých bank a pád řady z nich. Nebylo to příjemné, ale přežili jsme to. USA si zjevně žily nad poměry výkonnosti své ekonomiky a teď dochází ke srovnání hladin. Stejně tak mnozí bankéři měli tolik skvělých nápadů, jak získat nového klienta, kterému by mohli super výhodně půjčit peníze, že přes to neviděli na jeho výplatní pásku.
Kam až a které tituly budou ještě padat? Kde se zastaví dolar? Možná už je čas vyrazit na nákupy. Spotřební zboží v amerických obchodech – od oblečení po automobily – je za hubičku. A také některé akcie. V nebankovním sektoru bude již plno dobrých investičních příležitostí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).