Menu Zavřít

Nižší ceny, nižší doplatky

20. 5. 2011
Autor: Euro.cz

Zdravotnictví ing.

BRAND24

Zdravotní pojišťovny volají po možnosti ovlivňovat, jaké léky mají lékaři předepisovat. Chtějí pořádat elektronické aukce, ve kterých by farmaceutické firmy soutěžily o zařazení jejich výrobků na takzvaný pozitivní seznam léků. Z nich by pak lékaři vybírali ty, které předepíší svým pacientům. „Svaz zdravotních pojišťoven již nyní připravuje elektronické aukce, které by nejpozději v příštím roce mohly sklízet ovoce,“ řekl ředitel Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra Jaromír Gajdáček.
Pojišťovny v tomto úsilí podporuje i ministerstvo zdravotnictví. „Díky tendrům klesnou ceny léků. Ušetří zdravotní pojišťovny i pacienti za doplatky,“ vysvětluje náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek.
Například v Nizozemsku pojišťovna jednou ročně vyhlásí soutěž na konkrétní lék. Vítěz pak získá polovinu trhu, druhý v pořadí třicet procent a bronzový výrobce pětinu trhu. V severských zemích zase vítěz bere na určitou dobu, většinou na rok, celý trh. Ceny některých vybraných léků pak klesají až na pětinu původní hodnoty.
Resort zdravotnictví si od zavedení pozitivních listů slibuje více než od takzvané generické preskripce. V tomto případě lékař na recept píše jen účinnou látku a lékárník má vydávat nejlevnější verzi léku. Farmaceutickým firmám se tím sice výrazně zužuje prostor pro ovlivňování předepisujících lékařů, v jejich hledáčku ale zůstávají lékárníci. Současně výrazně neklesnou výdaje na léky.
Jak ale upozornil Ivan Berkeš, který spolupracoval s britským ministerstvem zdravotnictví na lékové politice, nelze mezi sebou zaměňovat všechna generika. „Asi deset procent z nich, jako třeba léky na epilepsii, schizofrenii či některé hormony, nelze střídat podle výše jejich ceny,“ zdůraznil.
Ministerstvo plánuje i další změny. Třicetikorunový regulační poplatek v lékárnách by se napříště neměl hradit za položku, nýbrž za jeden recept. Ministr Leoš Heger chce také zavést elektronický recept, který pacientům umožní vyzvednout lék například s čárovým kódem či čipem. Pilotní projekt u dvou vybraných zdravotnických zařízení a jejich lékáren se rozjede letos v létě, ostrý provoz přijde na přelomu roku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).