Menu Zavřít

Nikdo neví víc než internet

19. 5. 2003
Autor: Euro.cz

Ohromný nával nabídek na uplatnění se při obnově Iráku dostala česká velvyslankyně v Kuvajtu Jana Hybášková. Čeští podnikatelé podle projeveného zájmu žádní peciválové nejsou. Přesto je ke skutečným kontraktům ještě dlouhá cesta. Ale ujít se prý dá!* Je už čas na to, aby české společnosti vyslaly do Iráku své lidi?

Ohromný nával nabídek na uplatnění se při obnově Iráku dostala česká velvyslankyně v Kuvajtu Jana Hybášková. Čeští podnikatelé podle projeveného zájmu žádní peciválové nejsou. Přesto je ke skutečným kontraktům ještě dlouhá cesta. Ale ujít se prý dá!

* Je už čas na to, aby české společnosti vyslaly do Iráku své lidi?

Ještě není především bezpečnostní situace dost dobrá. Stále se střílí. Sice sporadicky a jen tu a tam, ale pořád na to bohužel musím upozorňovat. Stále není příměří.

* Basra ale vypadá celkem poklidně. Jižní Irák je skutečně podle všeho klidnější. Ani tak ale není ještě možné situaci podcenit. Kdy odhadujete, že bude možné pro styčné důstojníky českého průmyslu vyrazit?

Je to otázka snad týdnů. I tak ale chci varovat před nějakým živelným výjezdem. Irácké reálie jsou dost specifické, takže bych doporučovala hledat lidi, kteří tu už pracovali. Mají zkušenosti i kontakty.

* Těch asi moc není?

Moc ne, ale vybavuji si třeba Technoexport, který tu měl velmi zkušené pracovníky. Takže moc jich není, ale jsou!

* Dokud nebude možné se svou nabídkou osobně přijet, dá se alespoň poptávat někde jinde? Nabídnout kontrakt?

Nejkomplexnější přehled všech připravovaných aktivit lze nalézt na internetu - www.USAID.gov/imag. To je web americké agentury pro rekonstrukci a jsou tu například zveřejněny veškerá výběrová řízení a tendry.

* Má český podnikatel šanci na přímou účast na obnově?

Přímou asi ne, ale jako subdodavatel tady ta šance je určitě veliká.

* Jak má vypadat nabídka?

Je třeba dát k dispozici - samozřejmě v angličtině - název a místo firmy, přesný popis komodity - v amerických normách a pokud možno tak i s americkou certifikací. Samozřejmě, kdo se může prokázat jakoukoliv referencí od americké firmy, bude na tom lépe. Návod na to lze nalézt právě na té zmíněné internetové adrese. Více informací, než je právě tam, nikdo na světě pohromadě nemá.

* Může ambasáda v Kuwait City přímo kontaktovat Čechy s obchodní protistranou v Iráku?

Snad v okolí Basry bychom se o to mohli pokusit. Jinak jsou ale naše možnosti velmi omezené. Spíše ne.

* Přes polovinu iráckého ropného průmyslu postavili v minulosti Češi. Znamená to, že mají právě v tomhle odvětví největší šanci?

Rafinerie na zpracování ropy byly poničeny ze všeho nejméně. Český zájem by se kromě ropných zařízení měl upírat hodně na vodohospodářství a energetiku. Ta byla zasažena hodně a sem půjde nejvíc peněz!

* Může česká diplomacie a vláda lobbovat za české podniky?

Platí zásada, že kdo v zálivu bojoval, má právo umístit na iráckých ministerstvech své poradce. Je jen na české straně, kolik poradců kde umístí. Do měsíce bude snad fungovat irácká vláda a ta bude jediným kontraktantem k uzavírání smluv o obnově.

* Od června bude znovu otevřeno české zastupitelství v Bagdádu. Budete i nadále vy nejvyšším českým diplomatem v oblasti?

Přímo v Bagdádu bude pracovat paní Janina Hřebíčková, která už dnes má diplomatickou hodnost velvyslance.

BRAND24

Foto - Česká armáda vzala s sebou do Iráku všechno, co se dalo předpokládat, že bude potřeba. Třeba i malý buldozer.

Foto - K rekreační fotografii v Kuvajt City musel major Luděk Lávička zapózovat. Jinak pracuje osmnáct hodin denně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).