Menu Zavřít

NFPK vypisuje výběrové řízení na právní kancelář

7. 4. 2011
Autor: profit

Výhrůžky trestním oznámením exministra Drobila adresované bývalému řediteli Státního fondu životního prostředí Liboru Michálkovi přiměly správní radu Nadačního fondu proti korupci vyhledat renomovaného právníka.

Foto: Profimedia.cz

Jeho úkolem by byl právní audit a analýza celé korupční kauzy exministra Drobila. Nadační fond tak chce reagovat na alarmující informace z médií, podle kterých hodlá Drobil podat na Michálka trestní oznámení.

Hledáme renomovaného právníka s erudicí a hlavně odvahou,“ říká Karel Janeček, iniciátor založení NFPK, jeden z donátorů a dodává „Není možné jen tak nečinně přihlížet zastrašování a nátlaku na lidi, kteří si zaslouží naši podporu a uznání.“ Stanislav Bernard, člen Správní rady nadačního fondu, doplňuje: „Budeme hlídat, aby významné korupční kauzy byly důkladně prošetřeny a dbát na to, aby nebyly jako vždy zameteny pod koberec. Ne peníze, ale korupce smrdí. A ve smradu se špatně dýchá.

BRAND24

Předmětem činnosti NFPK je vyvíjení tlaku na odhalování korupční činnosti s významným ekonomickým dopadem ve veřejné správě, podpora projektů odhalujících korupci, maximální snaha o dotahování zveřejněných případů korupce do konce a podpora a přispívání k budování etických hodnot v demokratické společnosti.

Podle stanov fondu uděluje NFPK ceny za odhalení a prokázání korupce významného ekonomického dopadu. Prvními laureáty cen za odvahu se v minulém měsíci stali Libor Michálek, který informoval o korupci na Státním fondu životního prostředí, a právník Ondřej Závodský, který upozornil na netransparentní zadávání zakázek v Zařízení služeb Ministerstva vnitra ČR. Michálek obdržel finanční odměnu ve výši 500 tisíc Kč a Závodský pak 100 tisíc Kč.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).