Menu Zavřít

Nezjednodušujme problém plynovodu

29. 1. 2009
Autor: Euro.cz

Stejně jako asi většina obyvatel Evropské unie jsem pozorně sledoval dění kolem takzvané krize v dodávkách plynu.

Mám klienty v různých částech Evropy, a to i podnikající v plynárenském průmyslu, a tak důsledně monitoruji zpravodajství západních i východních tiskových a televizních agentur. Na každém novináři, stejně jako advokátovi, pokud bych mluvil o svém oboru, leží určitá odpovědnost za slova, která pronese a do jakých souvislostí je postaví.

Tato odpovědnost neleží vždy v oblasti právní, o to však je možná tato odpovědnost důležitější. Bohužel ne každý Čech hovoří světovými jazyky a má tak přístup ke zpravodajství jiných zemí či je schopen analýzy z několika zdrojů. V tuzemském zpravodajství je často uváděna jako hlavní priorita výstavba plynovodu Nabucco, který má přivádět 30 miliard metrů krychlových plynu z oblasti Kaspického moře a Blízkého východu přes Turecko, Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko do Rakouska. Neustále jsou opakována vyjádření o možném dokončení projektu v roce 2013 a tím o menší závislosti na plynu z Ruské federace.

Vyvolává to dojem, že jde o projekt daný a realizovaný. Přitom se jedná o akci, která je zatím ve velmi nejasných konturách, není dořešena otázka financování ani dohod o tranzitu, zvláště pak je velmi problematický vztah Turecka k tomuto projektu i možná nestabilita tohoto regionu. Proto bych se přikláněl k tomu, aby se v českém zpravodajství objevovaly informace i o jiných plynovodech, které jsou již realizovány, jako je Nord Stream (Gazprom, E.ON, Ruhrgas a Wintershall a nizozemská Gasunie). Bude položen na dno Baltského moře a přímo spojí Rusko s Německem. Povede z ruského Vyborgu do německého Greifswaldu. Práce spojené s výstavbou druhé větve by měly skončit v roce 2012 – tento projekt je již reálně ve výstavbě.

CONTENT24

Nebo také South Stream (Gazprom a ENI), který je ve fázi příprav. Přitom se nejedná o snižování závislosti na plynu z Ruské federace či náhradu, ale o nutná doplnění plynu z Ruska za předpokládaného zvyšování spotřeby plynu v budoucnu, jak uváděl Wolfgang Ruttenstorfer, výkonný ředitel rakouského koncernu OMV při debatách nad novými plynovody.

Také jsem v televizním zpravodajství zachytil různé nepřesnosti ohledně žalob podaných na plynárenské společnosti či puštění plynu. Možná se jedná o detaily, ale v současné složité situaci jsou to právě tyto drobnosti sdělené jen tak mimochodem v různých politických souvislostech, které mohou vyvolávat u veřejnosti z jedné strany jednoduchou představu o zlém „původci všech těch běd“ bez ohledu na právní i faktickou složitost celé věci (poslední slovo budou mít arbitrážní soudy) a z druhé strany vyvolávat neodůvodněná očekávání od nových plánovaných projektů. Jednoduché představy poté vyvolávají sklon k jednoduchým výrokům a celkové plytkosti pohledu na věc u české veřejnosti, což jistě není dobrým vkladem našeho členství v Evropské unii.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).