Menu Zavřít

Nezaměstnanost v březnu nepatrně klesla

13. 4. 2004
Autor: Euro.cz

JEN SEZONNÍ PRÁCE STOJÍ ZA MÍRNÝM ZLEPŠENÍM SITUACE NA TRHU PRÁCE. EKONOMIKA SICE ROSTE, NOVÁ MÍSTA ALE PŘÍLIŠ NEPŘIBÝVAJÍ.

Koncem března bylo v evidenci úřadů práce 559 822 lidí. Je to skoro o 11 tisíc méně než o měsíc dříve, ale zároveň bezmála o než 32 tisíc více než v loňském březnu. Meziměsíční nárůst nezaměstnaných hlásily jen tři okresy, a to Praha, Jablonec nad Nisou a Mladá Boleslav. Podporu v nezaměstnanosti pobírala jen třetina uchazečů o práci (33,4 procenta). Míra nezaměstnanosti klesla z únorových 10,9 na 10,7 procenta. Pokles počtu evidovaných lidí bez práce souvisí podle ministerstva práce a sociálních věcí především se zahájením sezonních prací a s novými pracovními příležitostmi ve stavebnictví, lesnictví a ve službách. Zaměstnavatelé měli největší zájem o zedníky, lesní dělníky a dělníky při údržbě veřejných prostranství.

CO ŘÍKAJÍ EKONOMOVÉ

Neutěšený stav trhu práce je v současné době hlavním problémem české ekonomiky. „Dokud se nepodaří rozhýbat trh s bydlením, zásadním způsobem snížit zneužívání sociálních dávek a aktivně podporovat motivaci lidí k práci, nelze očekávat zásadní zlepšení situace,“ uvedl Miroslav Brabec z Raiffeisenbank. Podle Davida Marka z Patria Online si to vláda již uvědomuje, a proto v Poslanecké sněmovně prosadila zákon o zaměstnanosti, omezující zneužívání dávek. Je ovšem škoda, že se na „černou listinu“ vlády dostali i absolventi škol. „Zpravidla se chtějí konečně finančně osamostatnit od rodičů a uplatnit své znalosti v práci. Vláda v nich ovšem vidí již předem flákače, pro které je životním snem ihned po ukončení školy běžet na úřad práce a zajistit si život na účet státního rozpočtu,“ dodal Marek. Ačkoli česká ekonomika zrychluje, podniky nová místa příliš nevytvářejí. V průmyslu rychle roste produktivita práce a firmy dokáží vyprodukovat více s menším počtem lidí. „Za poklesem počtu nezaměstnaných tedy nestojí tvorba nových dlouhodobých pracovních příležitostí, ale jen sezonní práce,“ upozornil Vladimír Pikora z V olksbank s tím, že jen za poslední rok ubylo v průmyslu 21,4 tisíce zaměstnanců.

DESÍTKY TISÍC LIDÍ PRACUJÍ NAČERNO

Podle odborníků pracují v České republice načerno až desítky tisíc lidí. Kontrola státu většinou chybí, a nezdaněná práce se tak vyplatí firmám i lidem. Stát ale přichází o značné prostředky a poctiví podnikatelé jsou znevýhodněni. Jak upozornil hlavní ekonom Živnostenské banky Patrik Rožumberský, nelegální pracovníci jsou navíc většinou hlášeni na úřadech práce a pobírají od státu další peníze. Nejvíce zneužívané jsou obory stavebnictví a opravárenské a údržbářské práce. Z údajů šetření pracovních sil lze podle ekonomky České spořitelny Heleny Horské vyčíst, že každý šestý přihlášený na úřadech práce buď alespoň částečně pracuje, nebo není schopen nastoupit ihned do práce nebo práci vlastně vůbec nehledá. Problémy s prací načerno mají i okresy s malou nezaměstnaností. Podle ředitelky úřadu práce Praha-východ Lenky Borecké platí řada firem zaměstnancům oficiálně pouze základní mzdu nebo plat kolem 7000 korun hrubého. Další, nezdaněné peníze již lidé dostávají na ruku. O kontrolu švarcsystému se snaží hlavně finanční úřady. Ty však prý složitě a neefektivně provádějí zpětné kontroly, postihující ale spíše firmy, jež využívají lidi s živnostenským listem na zakázkovou práci. Naopak společnosti, které takto zaměstnávají standardní pracovníky, postihu většinou unikají. „Používání švarcsystému je od letoška kvůli minimálním daním pro podnikatele těžší. Na druhou stranu však tyto daně ztíží podmínky pro podnikání, případně i zlikvidují řadu menších prosperujících firem,“ dodává Rožumberský.

OKRESY S NEJMENŠÍ NEZAMĚSTNANOSTÍ: Praha-západ 3,4 % Praha-východ 4,1 % Praha 4,4 % OKRESY S NEJVYŠŠÍ NEZAMĚSTNANOSTÍ: Most 24, 3 % Karviná 21,3 % Jeseník 19,4 % MÍRA NEZAMĚSTNANOSTI A POČET NEZAMĚSTNANÝCH V BŘEZNU 2004 PODLE KRAJŮ

Praha 4,4 % 27 842

Jihočeský 7,4 % 23 391

Plzeňský 7,6 % 21 637

Středočeský 7,7 % 45 365

Královéhradecký 8,1 % 22 453

Vysočina 9,5 % 24 725

Pardubický 9,6 % 24 588

Liberecký 9,8 % 21 731

Zlínský 11,0 % 32 824

Karlovarský 11,4 % 18 585

Jihomoravský 11,8 % 67 687

Olomoucký 13,0 % 42 091

Moravskoslezský 17,5 % 110 069

BRAND24

Ústecký 18,0 % 76 834

Celkem ČR 10,7 % 559 822

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).