Menu Zavřít

Nezaměstnanost v březnu klesla, zahájily sezónní práce

9. 4. 2010
Autor: profit

Nezaměstnanost klesla v březnu na 9,7 procenta oproti únorovým 9,9 procenta. O práci se ucházelo přes 556 tisíc lidí, téměř o 120 tisíc více než před rokem, kdy míra nezaměstnanosti činila 7,7 procenta.

Autor: Martin Siebert

CONTENT24

Podle analytika Komerční banky Miroslava Frayera se nezaměstnanost odpoutala od své nejvyšší úrovně od ledna 2005 a klesla nejrazantněji od května 2008. „I přes námi očekávaný letošní hospodářský růst ve výši cca 1,5 procenta předpokládáme v následujících kvartálech pouze stabilizaci míry nezaměstnanosti. Ke konci roku 2010 pak vidíme míru nezaměstnanosti pod hranicí deseti procent,“ uvedl Frayer. Výraznější zlepšení na trhu práce očekává až v roce 2011. Nynější zlepšení podle analytiků přineslo zahájení sezónních prací.

Z evidence úřadů práce v březnu podle Ministerstva práce a sociálních věcí odešlo přibližně 67 tisíc uchazečů, tedy o 18 tisíc osob více než v předchozím měsíci. Do nového zaměstnání z nich nastoupilo 46.851, o 14.891 více než v předchozím měsíci. Nejvyšší pokles nezaměstnanosti zaznamenali na Písecku, Znojemsku a v okrese Havlíčkův Brod.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).