Menu Zavřít

Nezaměstnaní s předchozím vysokým příjmem si letos polepší

5. 1. 2011
Autor: profit

Maximální výše podpory v nezaměstnanosti letos vzrostla o 248 korun. Dostat ji může nejen propuštěný zaměstnanec, ale i podnikatel, jenž ukončil svou samostatnou výdělečnou činnost.

Foto: Jakub Hněvkovský

Lidé, kteří letos přijdou o práci a v zaměstnání si vydělávali více než 21 tisíc korun čistého, budou mít vyšší podporu v nezaměstnanosti, než pracovníci, kteří ztratili místo loni. Může za to automatická úprava nejvyšší poskytované podpory, která se odvíjí od průměrné mzdy v ekonomice za loňská první tři čtvrtletí. Letos bude maximální podpora 13 528 korun. To je o 248 korun více než loni.

Díky stejnému mechanismu vzroste i maximální podpora nezaměstnaných, kteří nastoupí na rekvalifikaci. Ti mohou dosáhnout až na 15 161 korun měsíčně.

Základní podmínkou pro přiznání podpory v nezaměstnanosti je účast na důchodovém pojištění, tedy výkon práce v zaměstnání (v pracovním poměru nebo na dohodu o pracovní činnosti) nebo jiné samostatné výdělečné činnosti, po dobu dvanácti měsíců v posledních třech letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání. Jako předchozí zaměstnání se počítají i některé náhradní doby, např. osobní péče o dítě ve věku do 4 let, pobírání plného invalidního důchodu, ale nepovažuje se za ně studium – příprava na budoucí povolání.

Podpora v nezaměstnanosti se vyplácí po podpůrčí dobu:

• 5 měsíců u uchazečů o zaměstnání do 50 let věku,

• 8 měsíců u uchazečů o zaměstnání nad 50 a do 55 let věku a

• 11 měsíců u uchazečů o zaměstnání nad 55 let věku.

Sazba podpory v nezaměstnanosti činí první dva měsíce podpůrčí doby 65 procent, další dva měsíce 50 procent a po zbývající podpůrčí dobu 45 procent průměrného měsíčního čistého výdělku uchazeče o zaměstnání, kterého dosáhl v posledním zaměstnání, nebo jeho vyměřovacího základu (pokud podnikal jako osoba samostatně výdělečně činná), a to přepočteného na jeden kalendářní měsíc. Procentní sazba podpory při rekvalifikaci činí 60 procent průměrného čistého měsíčního výdělku nebo vyměřovacího základu. Podpora při rekvalifikaci se vyplácí po celou dobu rekvalifikace.

Maximální výše podpory v nezaměstnanosti činí 0,58násobek průměrné mzdy v národním hospodářství za první až třetí čtvrtletí kalendářního roku předcházejícího kalendářnímu roku, ve kterém byla podána žádost o podporu v nezaměstnanosti.

BRAND24

Průměrná mzda v národním hospodářství za 1. až 3. čtvrtletí 2010 činila 23 324 korun. Maximální výše podpory v nezaměstnanosti tak může dosáhnout až 13 528 korun měsíčně, jestliže žádost o podporu byla podána po 31. prosinci 2010, tedy v roce 2011. Jestliže byla žádost o podporu v nezaměstnanosti uplatněna ještě do 31. prosince 2010, pak její maximální možná výše činí 13 280 korun měsíčně.

Maximální výše podpory při rekvalifikaci činí 0,65násobek průměrné mzdy v národním hospodářství za první až třetí čtvrtletí předchozího kalendářního roku. Nejvyšší podpora při rekvalifikaci nastoupené v roce 2011 tak může dosáhnout až 15 161 Kč za měsíc. Pokud uchazeč o zaměstnání nastoupil rekvalifikaci v roce 2010, činí maximální podpora při rekvalifikaci 14 883 korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).