Menu Zavřít

Nevinnost

17. 1. 2011
Autor: profit

Drama Nevinnost hned na začátku nového roku nasadilo opravdu vysoko laťku české filmové produkci. Teď jen doufejme, že ostatní plánované snímky tohoto roku budou alespoň podobně překvapovat a nespadnou do zajetých kolejí druhořadé tvorby loňského roku.

Foto: Bontonfilm

Nevinnost je film o extrémních láskách k jednomu nerozhodnému a navíc sobeckému muži. Ano, mluvme o láskách, jelikož je tu hned několik milujících žen – nevinná školačka, manželka a utajovaná milenka.Všechno jsou to odlišné druhy lásky, ale vesměs se shodují v několika faktech: Jsou sobecké, majetnické a hlavně zoufalé s odhodláním k čemukoli.

A je to právě jedna z těch ženských poblouzněných a naivních lásek, které dostanou hlavního hrdinu primáře Tomáše (Ondřej Vetchý) do pořádných potíží. Ondřej Vetchý si zprvu jen tak nevinně proplouvá příběhem ve své postavě primáře, manžela i klasického chlapa, který se drží hesla doktora Plzáka: zatloukat, zatloukat, zatloukat! I když se této úlohy Vetchý chopil opravdu věrohodně, nakonec ho nejen herecky převálcuje ze začátku neviditelná, tichounká a věčně obětavá švagrová Lída (Aňa Geislerová). Ta se z vedlejší role díky častým zásahům do scénáře během natáčení filmu prokouše až do role hlavní.

Celý film je spíš souhra několika soukromých dramat, ať už se jedná o osobní zoufalé pocity Tomášovy manželky Milady (Zita Morávková) nebo jejího stále milujícího exmanžela kriminalisty Ládi (Hynek Čermák). Jednotlivé příběhy, až na pár okatých spojovacích detailů, které divák ochotně během děje skousne, drží celkem věrohodně pohromadě. Tvůrci naštěstí dostanou diváky i do hlubších vrstev zdánlivě jednoznačného podezření o zneužívání nezletilé Olinky (Anna Linhartová), a relativně průhlednou zápletku na závěr dokonce zvrátí v dramatický konec.

Zajímavým posunem je tu rozhodně volba hudby, o kterou požádal Jan Hřebejk mladou zpěvačku a výtvarnici z Ostravy Vladivojnu La Chiu. Ta už loni překvapila nejen kritiky svým prvním sólovým albem Tajemství Lotopu. Děj obohacují i verše, které kdysi napsala sama herečka Aňa Geislerová. Její sestra Lela Geislerová je pak na režisérovu žádost autorkou animovaného plakátu k tomuto celovečernímu českému filmu.

BRAND24

A navíc jsem rád, že tak jako v Hřebejkově Kawasakiho růži se na plátna kin vrátil Ladislav Chudík, v Nevinnosti nás po bezmála čtvrt století překvapí v roli cynické a chladné hlavy rodiny další filmová legenda – Luděk Munzar.

Celkové hodnocení: 80 %

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).