Nevař kůzle v mléce jeho matky

27. srpna 2010, 02:00 - Petra Klíčová
27. srpna 2010, 02:00

Křesťanství je oproti ostatním náboženstvím k jídelníčkům svých oveček poměrně benevolentní. Poněkud komplikovanější to mají hinduisté i vyznavači islámu, kteří smí jíst pouze pravou rukou, levá je považována za nečistou. Buddhisté jsou zase vzhledem k pravidlu o neubližování jiným tvorům povětšinou vegetariáni. Asi nejsložitější pravidla má kuchyně židovská.

Autor: kosherfoodonline.cz

Označuje se termínem košer, což znamená vhodný či rituálně čistý, a vymezuje povolené a zakázané druhy potravin a způsoby jejich přípravy. Praktikující Židé smí vedle drůbeže a ryb se šupinami a ploutvemi konzumovat pouze maso přežvykujících sudokopytníků (tímto je vyřazeno vepřové), které je poraženo podle rituálních pravidel, takzvané šichty. Šichta se provádí speciálním nožem, jehož ostří musí být dokonale hladké a ostré (řezníci ostří kontrolují každých šest minut), a zvíře je podříznuto tak, aby rychle vykrvácelo a netrpělo bolestí ani stresem. Šichtu smí provádět pouze speciálně vyškolený řezník a praktikující Žid, zvaný šochet. Pokud usmrcení zvířete neproběhne přesně podle pravidel, je jeho maso označeno jako zdechlina a nesmí se jíst. Rovněž konzumace krve je striktně zakázána, maso musí být dokonale odkrveno.

JAK JEDL KRÁL ŠALAMOUN
Pokud chcete ochutnat nějakou specialitu židovské kuchyně, zajděte do nejstarší košer restaurace v České republice jménem King Solomon. V menu najdete výběr toho nejlepšího, co tradiční židovská kuchyně střední a východní Evropy nabízí. Třeba zlatý kuřecí vývar s macesovými knedlíčky a mandlemi, gefilte fish v octové želatině se strouhanou řepou, kachní stehno se zapečeným šouletem nebo jelení hřbet s latkes. Zvláštní pozornost věnuje restaurace kvalitě výchozích surovin, především masa. To je samozřejmě zpracováno podle pravidel košer kuchyně a rovněž vybíráno s mimořádnou pečlivostí. V nabídce tak najdete výtečné telecí, daňčí, jehněčí a mufloní z českých chovů.

V izraelských domácnostech mají více nádobí, v hotelích pak oddělené ledničky i kuchyně. Jedno z hlavních pravidel košer stravování totiž zakazuje mísení masitých a mléčných pokrmů, a dokonce jejich vaření ve stejných nádobách. Toust se šunkou a sýrem k snídani je nepřípustný, mezi konzumací masa a mléka musí uplynout podle nejmírnějších pravidel alespoň hodina, podle nejpřísnějších dokonce hodin šest.

I když se nám středoevropanům mohou některá pravidla košer kuchyně jevit jako zvláštní, vycházejí z empirických zkušeností s životem na poušti, a podobné principy proto najdeme i v kuchyni muslimské, kde se místo označení košer používá termín halal.

Mohlo by vás zajímat

Další videa z Euro TV
  • Martin Komárek: Už nebudu klukem z plakátu

  • Jiří Strach: Nejsem kaskadér. Bál bych se vložit peníze…

  • Radomil Doležal z CzechTrade: Nejvíc náš těší, když…

  • Největší mýty o bolesti zad

  • Profesor Sameš: Porucha lícního nervu není legrace

  • Rekola mění dopravu v českých městech

  • Roman Šmucler: Češky jsou posedlé zvětšováním prsou

  • Vinař Pavel Chrást: Víno se v Česku předražuje

  • Finance.cz pozvaly klienty na curling

Hry pro příležitostné hráče