Menu Zavřít

Neutrácejte za předražené díly

19. 3. 2007
Autor: Euro.cz

OPRAVY VOZIDEL Již více než čtyři roky platí takzvaná bloková výjimka, která uvolnila trh s náhradními díly. Přesto ale řada zákazníků autoservisů stále neví, jaké součástky si má pro svůj vůz objednat. Většina motoristického národa stále ještě žije v přesvědčení, že nejlepšími náhradními díly jsou součástky přímo od výrobce vozidla.

 

OPRAVY VOZIDEL Již více než čtyři roky platí takzvaná bloková výjimka, která uvolnila trh s náhradními díly. Přesto ale řada zákazníků autoservisů stále neví, jaké součástky si má pro svůj vůz objednat.

Většina motoristického národa stále ještě žije v přesvědčení, že nejlepšími náhradními díly jsou součástky přímo od výrobce vozidla. „Nic proti tomuto přesvědčení, ale v prvé řadě bychom si měli uvědomit, že až 80 procent všech dílů na vozidle nepochází od výrobce automobilu,“ říká Miroslav Brůžek, zástupce Sdružení importérů a výrobců součástí automobilů a servisní techniky (SISA). Výrobce aut je totiž nakupuje od svých dodavatelů a pouze je prodává pod svojí značkou.

Dříve výrobci dílů tyto produkty na volný trh vůbec nedodávali. Dnes je díky takzvané blokové výjimce, kterou před čtyřmi lety prosadila Evropská komise, situace jiná. Podle Brůžka jsou na trhu k dispozici součástky jak od výrobců vozidel (které jim ovšem dodávají jejich subdodavatelé), tak díly prodávané přímo těmito výrobci. „Takovéto díly jsou naprosto shodné a liší se pouze cenou. Díly distribuované automobilkou jsou pak vždy dražší, možná proto, že nesou logo značky,“ upozorňuje Brůžek.

Bloková výjimka také jednoznačně zlepšila pozici neznačkových i značkových autoservisů. Zásadní věcí, kterou tento předpis přinesl, je to, že servisy mohou používat jak díly od výrobců vozidel, tak díly od výrobců komponentů. „Autorizovanému nebo značkovému servisu nesmí být bráněno, aby nakupoval součástky od nezávislých distributorů,“ pokračuje Brůžek. Naopak neznačkovým servisům bloková výjimka umožňuje nákup dílů od výrobců vozidel.

DŮSLEDKY BLOKOVÉ VÝJIMKY

- můžete se obrátit na autorizovaný servis a nechat vozidlo opravit originálními díly od výrobce vozidla

BRAND24

- autorizovaný servis může při opravě použít díly, které na trh dodávají přímo jejich výrobci nebo nezávislí distributoři

- i nezávislý autoservis má k dispozici originální díly prodávané výrobcem vozidla

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).