Menu Zavřít

Nestřílejte na svého advokáta

25. 4. 2005
Autor: Euro.cz

Bez služeb právnických kanceláří se žádná firma neobejde. Na následujících stranách proto přinášíme základní informace o práci advokátů a notářů. Součástí přílohy je také seznam největších firem v oboru.

Nestřílejte na svého advokáta Bez služeb právnických kanceláří se žádná firma neobejde. Na následujících stranách proto přinášíme základní informace o práci advokátů a notářů. Součástí přílohy je také seznam největších firem v oboru.

Co je tisíc právníků na dně mořském? Dobrý začátek. - Tento americký vtip vystihuje jeden z charakteristických rysů vztahů mezi advokacií a „zbytkem společnosti“. Právní řády jsou totiž v moderním světě složité a pro laika víceméně nesrozumitelné, ale přitom snad neexistuje jev, proces či lidská aktivita, které by stovky zákonů, vyhlášek a nařízení neregulovaly. Proto se bez odborníků na tomto poli prostě neobejdeme -a někdy se klient právních firem může cítit tak trochu jako zajatec.

BRAND24

Ovšem ani advokáti to nemají lehké. Nejde ani tak o ceny jejich služeb, které většině zákazníků připadají příliš vysoké, jako spíše o celkové právní prostředí - to platí obzvláště pro Českou republiku. Klient má za své peníze nárok na kvalitní servis, jenže právě ta kvalita závisí nezřídka na okolnostech, které dodavatel služeb (tedy advokát) prostě nemůže ovlivnit. Je to jednak hlemýždí tempo fungování české justice - nemožnost domoci se svých práv je vždy deprimující. V obchodních sporech jsou navíc ve hře peníze a často i samotná existence účastníků. (Pomalým soudům a možnému zlepšení současného stavu jsme se podrobně věnovali v Profitu č. 16/2005). Jenže někdy je ale i nejsvědomitější soudce bezmocný (a spolu s ním samozřejmě i advokát). Mohou za to nedokonalosti současných právních předpisů - jejich vzájemná rozporuplnost, zneužitelné mezery, nejasnosti ve výkladu a podobně. Až vás tedy váš advokát zklame, zvažte nejdříve, zdali je to skutečně jeho vinou.

Přestože podmínky práce právníků nejsou nijak optimální, pracuje v Česku řada kvalitních advokátů. Narozdíl od soudců či notářů se totiž musí - jako každý podnikatel -potýkat s běžnou konkurencí. A to je, jak známo, nejlepší recept na kvalitu produktů či služeb.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).