Menu Zavřít

Nešťastná třináctka

23. 10. 2006
Autor: Euro.cz

EDITORIAL Na jaře jsme v Profitu přinesli reportáž o tom, co dnes dělá Miroslav Švarc - podnikatel, jenž dal jméno švarcsystému. „Alespoň něco tady po mně zůstane,“ řekl nám tehdy s nadsázkou. Za poslední rok se už o švarcsystému příliš nemluvilo, kritizovaný paragraf s příznačným číslem 13 ale v zákoně zůstává dál.

EDITORIAL

Na jaře jsme v Profitu přinesli reportáž o tom, co dnes dělá Miroslav Švarc - podnikatel, jenž dal jméno švarcsystému.

„Alespoň něco tady po mně zůstane,“ řekl nám tehdy s nadsázkou.

Za poslední rok se už o švarcsystému příliš nemluvilo, kritizovaný paragraf s příznačným číslem 13 ale v zákoně zůstává dál. Jenom za letošní první pololetí dostalo pokutu za jeho porušení 127 firem. Zákaz kritizovaly nejen pravicové strany, ale také podnikatelé, řada ekonomů a Nejvyšší správní soud. Jak na to při přípravě nového zákoníku práce reagoval bývalý ministr Zdeněk Škromach? Sliby o liberalizaci pracovněprávních vztahů nesplnil ani v tomto bodě. Na zákazu švarcsystému se ani po 1. lednu 2007 nic nezmění.

BRAND24

V minulém týdnu přišla ODS s další analýzou, která ukazuje zásadní chyby nového zákoníku práce, narychlo přijatého na jaře sociálními demokraty a komunisty. Nejde tentokrát o politicko-ideologické výhrady, ale o zásadní věcné nedostatky. Levice a odboráři zůstávají neoblomní a vyhrožují dalšími protesty.

Přinášíme ale také pozitivnější zprávy, třeba že ministr Tlustý zavedl „horkou linku“ na pomoc firmám a že elektronické mýtné snad bude zprovozněno včas.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).