Menu Zavřít

Nesnáze mocného muže

27. 5. 2011
Autor: Euro.cz

Věci veřejné

BRAND24

Dlouhé měsíce bylo před jeho jménem zvykem psát faktický lídr či neoficiální šéf Věcí veřejných. Pozice „superguru“ Víta Bárty se ale začíná hroutit i v jeho vlastní straně. Respektive Bárta musí vynakládat čím dál víc energie, aby si ji udržel, což mu značně komplikuje pozici při vyjednávání na vládní úrovni.
Snad nejlépe to dokládá volba Radka Johna předsedou v internetovém hlasování véčkařů. Johnovo vítězství totiž nemá z hlediska dalšího fungování VV ve vládě valnou logiku. Snad kromě toho, že John drží Bártovu pozici nejen ve straně, ale i na vládní úrovni. S Karolínou Peake v čele mohli mít véčkaři směrem ke kabinetu mnohem lepší manévrovací pozici – mohli se pro předsedkyni dožadovat důstojného místa ve vládě, především resortu ministryně spravedlnosti. John už ve vládě byl, na vnitru propadl, na post vicepremiéra pro boj s korupcí rezignoval a lze si jen těžko představit, že by se ho nyní mohl dožadovat znovu, případně žádat nějaké silové ministerstvo.
Pro Bártu ale bylo jeho znovuzvolení prakticky jedinou možností, jak si udržet rozhodující slovo ve straně. Karolína Peake se totiž spřáhla s Bártovou manželkou Kateřinou Klasnovou, jejíž vztahy s Bártou jsou podle dobrých známých supergurua na bodu mrazu. Stačí si vzpomenout na říjnový dopis Klasnové, jak raději složí stranické funkce, než aby byla figurkou na šachovnici „VB“. Od té doby rodinná atmosféra prý ještě zhoustla.
Bárta se do poslední chvíle obával, že by ho tandem Peské–Klasnová po vítězství mohl odstřihnout, tedy například přestat brát na schůzky koaličních lídrů. Možnost ovlivnit hlasování (jak se údajně dělo v minulosti) byla kvůli dozoru nejen zmíněné dvojice dam těžší. Bárta proto musel sám z volby odstoupit, aby nebral hlasy Johnovi. A k Peake nasadit do volby poslankyni Dagmar Navrátilovou, která odebírala hlasy spíš Peake než staronovému předsedovi. Ostatně když se hlasy pro Peake a Navrátilovou sečtou, je jich víc, než dostal John. A vzkaz staronového předsedy byl také jasný: „Rozhodně se nezbavíme Víta Bárty jako vyjednavače. To je, jako by na jednání nechodil pan Kalousek.“
Bárta si naopak úplný odchod strany z kabinetu nepřeje. Musí ale manévrovat, aby se zavděčil spolustraníkům. Proto musel vyhrotit spor o reformu zdravotnictví. Proto musel vyhrotit spor o reformu zdravotnictví, až mu na poslední koaliční schůzce K9 musel premiér Nečas říct, že jestli domluva nebude do středy, véčkaři budou z vlády vyhozeni. Sílu jeho pozice do velké míry ukázala víkendová konference strany, která se konala po uzávěrce tohoto vydání týdeníku EURO. Pokud se véčkaři přiklonili k odchodu z kabinetu či vyhrotili své požadavky směrem k reformám, pro Bártu, o němž z policejních kruhů utíkají informace, že by mu už v červnu mělo být sděleno obvinění zřejmě v souvislosti s účetnictvím, by to žádné vítězství nebylo. Nálada v ODS a TOP 09 totiž véčkařům zdaleka nezaručuje, že by kabinet mohli z opozice podporovat oni, a ne socialisté nějakou formou tolerančního patentu. V obou případech by jistě došlo k širším výměnám ministrů, než třeba k nahrazení Alexandra Vondry na obraně pražskou poslankyní Janou Černochovou, o kterém se spekuluje.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).