Menu Zavřít

Nepřijali ji proto, že je žena?

24. 4. 2006
Autor: Euro.cz

DISKRIMINACE KVŮLI POHLAVÍ Marie Čauševičová z Pražské teplárenské je první ženou v České republice, která podala žalobu na základě podezření z diskriminace kvůli pohlaví. Stalo se tak symbolicky na Mezinárodní den žen. Na Mezinárodní den žen, tedy 8.

DISKRIMINACE KVŮLI POHLAVÍ

Marie Čauševičová z Pražské teplárenské je první ženou v České republice, která podala žalobu na základě podezření z diskriminace kvůli pohlaví. Stalo se tak symbolicky na Mezinárodní den žen.

Na Mezinárodní den žen, tedy 8. března, přijal Obvodní soud pro Prahu 7 vůbec první tuzemskou žalobu týkající se diskriminace v zaměstnání kvůli pohlaví. Podala ji jednapadesátiletá manažerka Pražské teplárenské Marie Čauševičová. Ta zažalovala svého zaměstnavatele kvůli tomu, že jí byla odepřena pozice finanční ředitelky navzdory tomu, že zvítězila v konkurzu.

Čauševičová má navíc i potřebnou praxi v oboru - v minulosti působila kromě jiného jako finanční ředitelka Severomoravské plynárenské. Tamní tisková mluvčí Ivana Nováčková však Profitu nechtěla sdělit nic o tom, jak byla tato společnost s prací Čauševičové spokojena. „Jelikož už není naší zaměstnankyní, nemáme žádné stanovisko,“ vysvětlila.

DO BUDOUCNA POČÍTÁ S PROBLÉMY

Čauševičová po Pražské teplárenské žádá omluvu a přemýšlí i o požadavku na finanční satisfakci, kterou by následně věnovala na humanitární účely. Na otázky Profitu, které jí byly zaslány na její pracovní e-mailovou adresu, nereagovala. Nedávno se však nechala slyšet, že se ke kauze nebude podrobněji vyjadřovat a ani nehodlá vystupovat na veřejnosti. Podle svých slov počítá i s tím, že se jí kvůli žalobě bude chtít zaměstnavatel zbavit, a pak jí možná nastane problém se uživit. „Po letech různých ústrků jsem si řekla: Konečně se ozvi. Možná se jedná o boj s větrnými mlýny, ale třeba tím i něco nastartuji,“ řekla.

RADĚJI ZMĚKČILI PODMÍNKY

Pražská teplárenská její nepřijetí sice oficiálně odůvodnila „informační asymetrií“, Čauševičová je však přesvědčena, že hlavní roli sehrál fakt, že je žena. V prvním kole výběrového řízení ji najatá agentura Kaufman&Partner doporučila jako vhodnou kandidátku. Ovšem vedení společnosti vypsalo kolo další, tentokrát s méně náročnými podmínkami, neboť údajně nebyl nalezen vhodný adept. Nakonec zvítězil muž, Pavel Pejřimovský, který v současné době funkci finančního ředitele společnosti vykonává.

„Vzhledem k tomu, že je Pražská teplárenská v soudním sporu s paní Čauševičovou, nebudeme se k této kauze do médií vyjadřovat,“ řekla Profitu tisková mluvčí společnosti Světla Prokešová.

PRVNÍ PŘED TRIBUNÁLEM

CONTENT24

Ředitelka Gender Studies Alena Králíková potvrdila, že vyjma kauzy sexuálního obtěžování řidičky tramvaje před dvěma lety se skutečně jedná o první případ diskriminace kvůli pohlaví v České republice, který se dostal až před soud.

„Ostatní - pokud o některých víme - byly a jsou řešeny pouze interně v rámci firemních či organizačních struktur, případně ve spolupráci s odbory. To však neznamená, že by diskriminace z důvodu pohlaví neexistovala, pouze není legislativa postiženými osobami využívána, jak by měla být,“ tvrdí Králíková.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).