Menu Zavřít

Nepozornost akcionářů se nevyplácí

21. 1. 2010
Autor: profit

Nedávno se v v našem redakčním mailu objevila žádost, v níž chtěl klient zjistit, co má dělat s akciemi společnosti, která dnes již funguje jako společnost s ručením omezeným. Společnost zanikla převodem jmění na hlavního akcionáře. Co v takovém případě dělat?

Autor: Artklee

Bohužel, čtenář, který mail psal, asi řešením nebude nadšen. Jako upozornění pro ostatní však tento článek nejspíš bude mít význam. Společnost, jejíž akcie vlastnil, totiž zanikla 30. 7. 2004 převodem jmění na hlavního akcionáře, kterým byla společnost s ručením omezeným. Dnes tuto formu přeměny společností definuje zákon č.125/2008 o přeměnách obchodních společností a družstev, v roce 2004 to byl §200p Obchodního zákoníku. Ten byl zrušen v roce 2008 zákonem č.126/2008, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o přeměnách obchodních společností a družstev.

Jelikož se akcionář společnosti rozhodl řešit prodej akcií až dnes, je možnost, že za své akcie ještě dostane nějaké peníze, téměř nulová. Z toho, že se o akcie zajímá až dnes, téměř pět a půl roku po zániku společnosti, je zřejmé, že se o své akcie nestaral, nebo na ně jednoduše zapomněl. V každém případě se neúčastnil valné hromady, kterou musí společnost svolat, když chce o přeměně na jinou společnost rozhodovat. To platilo jak v roce 2004, tak i dnes.

Svolání akcionářů, kteří vlastní akcie na majitele (které měl ve svém držení také čtenář, a nebyl tedy společností evidován), na valnou hromadu probíhá uveřejněním pozvánky nejméně 30 dnů před jejím konáním. A to buď oznámením v Obchodním věstníku, nebo alespoň v jednom celostátním deníku určeném ve stanovách společnosti. Dnes je možné uveřejnit oznámení o konání valné hromady také prostřednictvím internetu. U akcií na jméno je díky evidování akcionářů možné (a nutné) poslat pozvánku, resp. oznámení o valné hromadě na adresu akcionáře.

BRAND24

Akcionář, který chce převzít jmění zanikající společnosti, musí podle zákona vlastnit akcie ve jmenovité hodnotě minimálně 90 % základního kapitálu společnosti. Zákon (v roce 2004 i dnes) hlavnímu akcionáři také přikazuje vypořádání všech ostatních akcionářů v peněžní formě a v přiměřené výši. Tu určí znalec, který by měl být jmenován soudem. Vypořádání pak provádí pověřený obchodník s cennými papíry, nebo banka, kterým přebírající akcionář musí předat finanční prostředky ještě před zápisem přeměny do obchodního rejstříku. Akcionář musí poslat přebírající společnosti poštou písemnou žádost s úředně ověřeným podpisem.

Více na Investujeme.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).