Menu Zavřít

Neposlušný Révész

30. 7. 2010
Autor: Euro.cz

Státní zemědělský intervenční fond

Ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Tomáš Révész nerespektuje doporučení ministra zemědělství. Přestože dosluhující šéf resortu Jakub Šebesta před svým odchodem důrazně doporučil zastavit výměnu informačního systému fondu, Révész v této sporné zakázce pokračuje. Nynější systém, který provozuje společnost SAP, se chystá nahradit novým od společnosti Fujitsu Siemens Computers. SZIF chce využít rámcové smlouvy na poskytování licencí k produktům Microsoft, kterou s Fujitsu uzavřelo ministerstvo vnitra v prosinci 2008. Tím se fond může legálně vyhnout veřejné soutěži.

Jedeme dál
Bezprostředně poté, co nastoupil nový šéf resortu Ivan Fuksa, obdrželo vedení fondu podle informací týdeníku EURO materiály k chystanému vztahu s Fujitsu Siemens. Jednak šlo o dodatek ke smlouvě mezi ministerstvem vnitra a Fujitsu, který řeší dodávku systému, dále to byla příloha k dodatku se specifikací závazků na vybudování systému. Třetím dokumentem bylo stanovisko advokátní kanceláře Rowan Legal k návrhu dodatku a čtvrtým právní rozbor k připomínkám vedení fondu k zamýšlené výměně systému, který vypracovala už zmíněná kancelář.
Ředitel SZIF Tomáš Révész se ke zjištěním týdeníku EURO nevyjádřil. Podle Dany Háchové z jeho sekretariátu byl v době, kdy otázky obdržel, pracovně mimo Prahu.
Informačním systémem SZIF ročně protéká na dotacích kolem 40 miliard korun z Evropské unie a českého rozpočtu. Přechod na nový systém se může prodražit. Za službu by fond platil dosavadnímu i novému dodavateli. Nyní systém provozuje firma SAP za téměř 600 milionů korun ročně. Révész ale tvrdí opak. „Přechod na nový systém se neprodraží, naopak povede k úsporám. Již během dvou až tří let,“ vzkázal v polovině července (EURO 27–28/2010).

Nic nepodepisuji
Révészův postup razantně napadl interní audit fondu. Zpráva, kterou má EURO k dispozici, varuje před enormním rizikem výměny informačního systému. Révész ale tvrdí, že audit ještě neprošel připomínkovým řízením a nebyl schválen.
Fond přitom jako platební agentura může přijít kvůli zmiňovanému problému o akreditaci. „Riziko spočívá v případné nefunkčnosti nového systému. Neplnění akreditačních kritérií znamená pozastavení či v konečném důsledku odebrání akreditace SZIF. A to znamená pozastavení plateb,“ uvedl Jan Gregor, šéf Národního fondu ministerstva financí zodpovědného za akreditaci zemědělské platební agentury. Pokud by bylo rozhodnuto zavést nový systém, je podle Gregora třeba fond znovu akreditovat. I to by mělo dopad na státní rozpočet.
„Nic není rozhodnuto. Jsme ve fázi úvah a hledání,“ tvrdil šéf fondu Révész poté, co ho ministr Šebesta přes média brzdil v případném podpisu smlouvy. „Nic nepodepisuji. Zatím se o této variantě snažím zjistit maximum,“ ujišťoval. Informace týdeníku EURO ale dokládají pravý opak.

BRAND24

Další auditoři
Po „propadáku“ v podobě zdrcujícího vnitřního auditu se Révész chystá napravit reputaci záměru angažováním soukromého auditora. Proto bylo osloveno šest firem: KPMG, Deloitte, PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young a dvě menší společnosti, které už v minulosti v SZIF audit prováděly. Podle zjištění týdeníku EURO nabídly nejnižší cenu společnosti mimo takzvanou „velkou čtyřku“. Přesto se ředitel Révész rozhodl výzvu zrušit a oslovit jen velké firmy.
Současný informační systém fondu je sice funkční, ale drahý. Jeho provozovatel SAP byl nestandardně vybrán před sedmi lety. Tehdejší šéf resortu Jaroslav Palas (ČSSD) obhajoval zkrácené výběrové řízení časovou tísní. Révész se chce ze vztahu se společností SAP vyvázat i proto, že fond je na ní naprosto závislý a není schopen sjednat výhodnější podmínky.
Paradoxní je, že chystaný nový informační systém by mohl fungovat jen do roku 2013, kdy nastanou v oblasti evropských dotací razantní změny. A zavádění nového systému podle potřeb SZIF navíc nebude vůbec jednoduché a trvalo by delší dobu. Ministr financí proto požádal šéfa SZIF, aby mu poskytl maximum informací před přijímáním zásadních rozhodnutí týkajících se informačního systému.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).