Menu Zavřít

Neplaťte na silnicích pokuty!

26. 6. 2009
Autor: Euro.cz

Obdržel jsem e-mail, který vyzývá řidiče, aby neplatili pokuty za překročení maximální povolené rychlosti. Píše se v něm, že řidiči smějí podle zákona o provozu na pozemních komunikacích jet maximální povolenou rychlostí v obci 50 km/h, mimo obec 90 km/h a na dálnici 130 km/h. Přestupku, za jehož spáchání mohou být policií pokutováni, se dopustí podle přestupkového zákona pouze tehdy, pokud překročí povolenou rychlost v obci o 30 km/h a mimo obec o 50 km/h. Je to skutečně tak?

Autor: Martin Siebert Jaroslav Štochl, Beroun

Zákon o provozu na pozemních komunikacích stanoví, že řidič motorového vozidla o maximální přípustné hmotnosti nepřevyšující 3500 kg smí jet v obci rychlostí nejvýše 50 km/h. Mimo obec pak rychlostí nejvýše 90 km/h a na dálnici 130 km/h. Zákon o přestupcích (č. 200/ 1990 Sb.) v návaznosti na tov § 22 odstavec 1 písmeno f) bod 2, 3, a 4 uvádí, že přestupku se dopustí ten, kdo v provozu na pozemních komunikacích při řízení vozidla:

překročí nejvyšší dovolenou rychlost stanovenou zvláštním právním předpisem nebo dopravní značkou v obci o 40 km/h a více nebo mimo obec o 50 km/h a více. Za tento přestupek může být řidiči uložena pokuta od 5000 do 10 000 korun a zákaz činnosti od šesti měsíců do jednoho roku. Pachateli přestupku může být současně připsáno pět trestných bodů;

překročí nejvyšší dovolenou rychlost stanovenou zvláštním právním předpisem nebo dopravní značkou v obci o 20 km/h a více nebo mimo obec o 30 km/h a více. Za tento přestupek může být řidiči uložena pokuta od 2500 do 5000 korun. Pokud tento přestupek řidič spáchal v období dvanácti po sobě jdoucích kalendářních měsíců dvakrát nebo vícekrát, může mu být uložen i zákaz činnosti v délce trvání od jednoho do šesti měsíců. Kromě toho mu mohou být ještě připsány tři trestné body;

CONTENT24

překročí nejvyšší dovolenou rychlost stanovenou zvláštním právním předpisem nebo dopravní značkou v obci o méně než 20 km/h nebo mimo obec o méně než 30 km/h. Za tento přestupek může být řidiči uložena pokuta od 1500 do 2500 korun. Současně mu mohou být připsány dva trestné body.

Zmíněný e-mail pravděpodobně opírá svá tvrzení o znění přestupkového zákona, které bylo účinné do konce roku 2006. Proto se nenechte zmást a dodržujte aktuálně platné právní předpisy upravující bezpečnost a plynulost provozu na pozemních komunikacích. Důvodem k takovému chování by neměly být jen pokuty či trestné body, které vám za mohou být za porušení předpisů uloženy. Mělo by vám jít zejména o to, abyste svou jízdou neohrozili život či zdraví ostatních účastníků silničního provozu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).