Menu Zavřít

Neplatit dvakrát

4. 2. 2011
Autor: Euro.cz

Daně

Česko má uzavřeno na osmdesát smluv bránících dvojímu zdanění

Česká republika se pyšní rozsáhlým systémem pobídek, jak přilákat zahraniční investory do země. Ekonomové jej často označují za neúčelné, leč nutné zlo, protože pobídkami hýří i okolní státy. Přitom k nárůstu zahraničních investic někdy stačí „drobnost“. Zabránit tomu, aby firmy byly vystaveny dvojímu zdanění. Tedy aby neplatily plné daně v hostitelské i domovské zemi.
Příkladem budiž Tchaj-wan. S Čínou má Česká republika uzavřenu smlouvu o zamezení dvojího zdanění. Jenže ačkoli Česko ctí princip jedné Číny, na ostrov se ustanovení nevztahují. Uzavřít samostatnou smlouvu s Tchaj-wanem je ale mezinárodně právní oříšek. A tak tchajwanští investoři v Česku hledají cesty, jak se dvojím daním vyhnout.
Největším investorem z ostrovního „skorostátu“ je společnost Foxconn, která se svými více než 80miliardovými tržbami patří do top 10 českých firem. „Neexistence smlouvy o zamezení dvojího zdanění a také smlouvy o ochraně investic nás nutí investovat prostřednictvím zemí, které mají tyto smlouvy uzavřené, jako například Nizozemsko,“ přiznal týdeníku EURO finanční ředitel českého Foxconnu Jan Antonín. Smlouvu by uvítal, protože podle jeho slov by to mimo jiné snížilo náklady spojené s investicemi. Ty by pak ostatně mohly vzrůst. „Každé zlepšení podmínek zvyšuje atraktivitu země a možnost dalších investic,“ uvedl Antonín.
Foxconn se s problematikou dvojích daní nepotýká sám. Agentura na podporu investic CzechInvest eviduje 24 investorů z Tchaj-wanu zvučných jmen jako například BenQ, Acer Computer nebo Asus Tek Computer. „Celková výše investic činí 11,595 miliardy korun. Putovaly zejména do elektronických a elektrotechnických oborů, informačních technologií a vývoje softwaru,“ uvedla mluvčí agentury Štěpánka Filipová.

Model chytrá horákyně

Pro tyto investory se však chystá podle informací týdeníku EURO změna. Státní aparát právě pracuje na tom, aby vymyslel, jakým způsobem smlouvu s Tchaj-wanem uzavřít. „Nemůžeme uzavřít klasickou separátní smlouvu o zamezení dvojího zdanění, protože uznáváme princip jedné Číny. Čínské předpisy vztahující se ke zdaňování ale na ostrově neplatí. Ostatně sama Čína uzavírá s tchajwanskou vládou dohody například o volném obchodu. Takže v současnosti hledáme cesty, jak uzavřít nějakou dohodu s ostrovem, která bude podle mezinárodního práva přijatelná, a nějakým způsobem tedy začleněná do české legislativy,“ sdělil týdeníku EURO Václav Zíka, vedoucí oddělení mezinárodních daňových vztahů na ministerstvu financí. Plánuje se proto vznik pracovní skupiny, která zahrne představitele všech úřadů, které mají s těmito smlouvami něco společného. Tedy z ministerstev financí a zahraničních věcí, legislativní rady vlády nebo také prezidentské kanceláře. „V daňových otázkách nebude žádný problém a začne se jednat rychle,“ slibuje Zíka.
V současné době má Česká republika uzavřeno na 80 smluv, které dvojímu zdanění brání. Při svém vzniku převzala v roce 1993 závazky z předešlých zhruba 25 smluv uzavřených v rámci bývalého Československa. Zpětně se to ne u všech ukázalo jako výhodné. U řady z nich se proto Česko snaží o renegociaci smluvních podmínek, protože již neodpovídají současnému stavu. Například se sousedním Polskem je smlouva znovu vyjednána. Nové smlouvy máme v platnosti třeba s Rakouskem, Francií, Belgií, Kyprem nebo Kanadou. Naopak náš největší obchodní partner – Německo – těsně před podpisem nové smlouvy ucukl. A například Brazílie na výzvy k jednání o nové smlouvě nereaguje vůbec.
Aktuálně jsou podle informací týdeníku EURO těsně před uzavřením další čtyři dokumenty, které upravují problematiku dvojího zdanění příjmů. Na ratifikaci prezidentem čeká zcela nová smlouva s Čínou a protokol se Srbskem ke stávající smlouvě se Srbskem a Černou Horou. Na schválení poslanců čekají ještě dva protokoly, a to ke smlouvám s Belgií a s Běloruskem. „To znamená, že pokud vše půjde hladce, mohly by tyto dokumenty vstoupit v platnost ještě v tomto roce,“ říká Zíka.
Vládní razítko mají také smlouvy s Bahrajnem, Kolumbií, Saúdskou Arábií, Kyrgyzstánem a Turkmenistánem a protokoly s Chorvatskem a Kazachstánem.

BRAND24

Útoky na ráje

Nově se ministerští úředníci zaměřili na takzvané daňové ráje. Spíše než o klasické smlouvy o zamezení dvojím daním jim jde přitom o výměnu informací, aby se zabránilo daňovým únikům. Ani ne za rok se Česku podařilo uzavřít tradiční smlouvu s Barbadosem, který mezi „rajskými“ státy platí za nejlépe spolupracující. A do vlády bude ministr financí Miroslav Kalousek nyní předkládat dvě dohody o výměně informací s ostrovy Man a Guernsey.
„Na základě těchto smluv je možné obdržet informace potřebné pro účely správy daní, zejména možnost prověřit, zda příjem nebo majetek českých daňových subjektů byl řádně zdaněn. A to bez ohledu na to, zda jsou potřebné informace v držení bank nebo jiných finančních institucí,“ pochvaluje si šéf daňové správy Jan Knížek.
„Je v zájmu České republiky uzavřít co nejvíce podobných dohod. V tuto chvíli se nachází v různé fázi vyjednávání další tři smlouvy, z toho jedna těsně před uzavřením,“ uvedl Kalousek. Podle informací týdeníku EURO je „na spadnutí“ smlouva s Britskými Panenskými ostrovy.
A jaké jsou priority českého státu při daňových jednáních? „Znovu vyjednat nevyhovující smlouvy, které máme podepsané, popřípadě k nim dojednat protokol aktualizující jejich text a pak ve spolupráci s ministerstvem průmyslu či zahraničí vytipovávat země, kde české firmy často investují nebo chtějí investovat. Jedná se nyní například s Irákem a v plánu je také zkusit se zaměřit na Írán, který však naši iniciativu zatím neopětuje,“ vypočítává Zíka.
Mimochodem Česko je jednou z mála zemí Evropské unie, která má se všemi jejími členy dohodu o daních. Čas od času se objeví myšlenka uzavření mnohostranné dohody na evropské úrovni, ale vzhledem k tomu, že se nejsou schopny domluvit dva státy mezi sebou, není zcela pravděpodobné, že by se něco podobného podařilo.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).