Menu Zavřít

Není váš nový nájemce podvodník? Přesvědčte se

4. 9. 2009
Autor: profit

Každý pronajimatel touží po nájemci, který nebude jeho byt a zařízení ničit, který bude platit nájemné včas a se kterým nebudou žádné problémy. Jak ale zjistit, že zájemce o nájem bytu není podvodník?

Autor: Martin Siebert

Stoprocentně účinná metoda pro výběr nekonfliktního a platícího nájemce bohužel neexistuje. Můžete však udělat maximum pro to, abychom riziko minimalizovali.

Největší nebezpečí na vás číhá při podpisu nájemní smlouvy a identifikace stran. Osoba, která bude napsána v kolonce nájemce, bude nést výhody užívání bytu, ale také povinnosti platit nájemné.

A protože chceme mít jistotu, že se nám nestane, že nájemce po několika měsících zmizí a my zjistíme, že do nájemní smlouvy napsal smyšlené jméno (i to se může stát), prvním krokem je zkontrolovat totožnost nájemce podle občanského průkazu. Zde zjistíme, na jaké adrese je dosud přihlášen k trvalému pobytu a tuto adresu uvedeme do smlouvy pro identifikační účely.

V občanském průkazu se také dozvíme, zda má dotyčná osoba manžela/manželku, což by v případě podpisu nájemní smlouvy znamenalo, že právo užívání bytu získá i druhý z manželů.

BRAND24

V nejhorší variantě se může stát, že nájemce bude disponovat nalezeným občanským průkazem, ale i tuto překážku můžeme celkem snadno překonat.

Více na Hypoindex.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).