Není co pálit

09. srpna 2010, 02:00 - Zina Plchová
09. srpna 2010, 02:00

Kvůli nedostatku ovoce není start sezony pálení kořalek na jižní Moravě vůbec dobrý. Například v Hruškách na Břeclavsku loni touto dobou pracovali na dvě směny.

„Měli jsme vypáleno kolem 1 500 litrů kořalky, letos to je pro srovnání pouze 200 litrů,“ řekl ČTK jednatel společnosti ZAPO Josef Šmerák, která místní pěstitelskou pálenici provozuje. Na vině je špatná úroda meruněk, málo je i broskví. Živnostníci teď čekají, jak dopadne sklizeň podzimního ovoce – hrušek, švestek a jablek. Lidé si ale poradí i bez tradičního ovoce. Palírny tak třeba dělají kořalku z třešní nebo z jahod, kterých letos bylo dost.

Mohlo by vás zajímat

  • Rekola mění dopravu v českých městech

  • Roman Šmucler: Češky jsou posedlé zvětšováním prsou

  • Vinař Pavel Chrást: Víno se v Česku předražuje

  • Finance.cz pozvaly klienty na curling

  • Adam Hazdra: Třetina lidí je v práci nespokojených

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

Hry pro příležitostné hráče