Menu Zavřít

Němý muž ve službách ODS

10. 9. 2010
Autor: Euro.cz

Šéf agrární platební agentury ztrácí hlavu. Skončí opět na „pracáku“?

Prochází Nečasova ODS obrodou a sestřeluje kmotry? Součástí testu, který by prověřil očistu strany od vlivu zákulisních bossů, může být i dění na Státním zemědělském intervenčním fondu (SZIF). Konkrétně otázka, zda ve funkci přežije jeho šéf Tomáš Révész a podaří-li se mu protlačit spornou výměnu informačního systému. Bude-li správnou odpovědí ano, může ODS dál vyprávět pohádky, jak nestrpí projevy nestandardního jednání.

Ředitel na koberečku

Neposlušný Révész. Tak nazval týdeník EURO jeden ze série článků, jimiž v minulých týdnech upozorňoval na riskantní výměnu informačního systému SZIF (EURO 27–28, 31–32, 33/2010). Nejnovější činy ředitele fondu jen dokazují, jak byl titulek výstižný. Révész dál protlačuje zpochybňovanou IT zakázku, ač ho v tom současný ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) stejně jako jeho předchůdce Jakub Šebesta brzdí. Zdá se, že nevýrazného šéfa autonomního fondu pravděpodobně řídí někdo jiný. Brzy by se měl právě na této zakázce vybarvit i ministr Fuksa. Dosud od ní dával ruce pryč.
„Jednoznačně si nepřeji žádnou výměnu systému za předpokladu, že nepřináší úspory a neposiluje pozici SZIF,“ řekl týdeníku EURO Fuksa minulé úterý. Den předtím si Révésze pozval na kobereček a znovu ho varoval před uzavíráním budoucích finančních závazků na IT technologie. „Analýzy předkládané ředitelem fondu mě nepřesvědčily, že by změna znamenala významné úspory,“ vysvětloval ministr. Uložil proto svému prvnímu náměstkovi Romanu Bočkovi (ODS) a Révészovi, aby mu do pátku 10. září dodali jednoznačný závěr, zda má smysl do akce jít. Do uzávěrky týdeníku EURO se nepodařilo zjistit, zda tak skutečně učinili.

Personální pomsta

Fuksa však už neuhlídal Révészovu personální pomstu. Poslední srpnový den odvolal šéf SZIF svého prvního náměstka Martina Šebestyána. „Jeho odchod je spojen s vytvářením pevně spolupracujícího týmu, který bude schopný jednotně prosazovat dohodnuté změny,“ zní oficiální Révészovo vysvětlení. A pravý důvod? Šebestyán nesouhlasí s tím, jak Révész proti všem protlačuje výměnu informačního systému.
Na rozdíl od Révésze je Šebestyán všeobecně uznávanou autoritou a SZIF spolu s ostatními dvěma náměstky v podstatě odborně řídí. Agrárnímu fondu teď hrozí podobný exodus, jaký před třemi lety zažil CzechInvest. Personální rozklad a plánovaný, avšak unáhlený přechod na nový informační systém mohou narušit fungování platební agentury, jejímž prostřednictvím ročně protéká na dotacích okolo 40 miliard korun. Vážně totiž hrozí, že by se kohoutek z Bruselu mohl zastavit.
„Odvolání náměstka Šebestyána nebylo s mým vědomím. Bylo pro mne jistým způsobem – z hlediska časového – překvapením,“ uvedl pro týdeník EURO ministr Fuksa. Připustil, že se o tom Révész zmínil na jednom z večírků na českobudějovické výstavě Země živitelka konané na konci srpna. „Chtěl jsem s ním však na toto téma ještě mluvit,“ dodává Fuksa.
Révész si však pospíšil. Minulý týden se pak v kuloárech šířila zpráva, že padne i šéf fondu. Na návrh ministra zemědělství ho může sesadit vláda. „V žádném případě to nebude na programu vlády v těchto dnech,“ reagoval na tyto zprávy Fuksa.

Expert z „pracáku“

Révész byl na odstřel už před rokem. Tehdejší ministr Šebesta ho chtěl sesadit kvůli předražené zakázce na monitorovací systém dotací. Zastavila ho však ODS, respektive zákulisní hráči za pražskou a středočeskou klikou, jak tvrdí zdroj týdeníku EURO. Tvrdé lobbistické jádro ODS také Révésze do čela významného agrárního fondu přivedlo. A to přímo z Úřadu práce na Praze 5, kde byl evidován jako uchazeč o zaměstnání od 1. listopadu 2006 do 30. června 2007. Podporu v nezaměstnanosti pobíral do konce dubna 2007, další dva měsíce byl na nemocenské. Na přímou otázku, jaký byl jeho pracovněprávní vztah před nástupem na fond, Révész vyhýbavě odpověděl: „Již při mém nástupu v roce 2007 proběhla médii informace, že mé pracovní zkušenosti vycházejí zejména z České exportní banky, Českomoravské záruční a rozvojové banky, ale také například ze společnosti Kappa.“
Od července 2007 Topolánkova vláda na návrh tehdejšího šéfa agrárního resortu Petra Gandaloviče (ODS) usadila Révésze do křesla ředitele SZIF. Nečekaně mu ho musel uvolnit Vladimír Eck, kterého Topolánkův kabinet jmenoval necelého tři čtvrtě roku předtím. Eck přitom s přehledem vyhrál konkurz na šéfa této důležité státní instituce. „Střídačka“ se však už bez výběrového řízení obešla. Namísto v oboru erudovaného odborníka se dle všeho hledal „poslušný“ úředník, který bude řídit zakázky se správně nasměrovanými finančními odtoky.
Gandalovič Révészův nástup komentoval: „Jeho rozsáhlé zkušenosti z bankovnictví a zkušenosti s komunikací budou pro fond velkým přínosem.“ Za své komunikační dovednosti si však šéf SZIF brzy vysloužil přezdívku Němý muž. Slušnou ostudu udělal Česku za předsednictví Evropské unii. K notnému překvapení svých protějšků z platebních agentur členských zemí EU na celoevropském setkání téměř nepromluvil, a navíc se z něj předčasně vytratil. Ani odborná veřejnost z domácího prostředí nemá mnoho příležitostí ocenit Gandalovičem deklarované Révészovy přednosti. Na různá fóra a konference zpravidla posílá fundovanější kolegy – své podřízené. V rozsáhlé agendě SZIF se ani po třech letech ve funkci, jak potvrzuje mnoho lidí přímo z fondu a blízkého prostředí, s nimiž týdeník EURO hovořil, příliš neorientuje.

Státní tajemství

Je také přinejmenším zvláštní, že fond disponující desítkami miliard korun ročně nemá obsazený post ekonomického náměstka. Předloni v květnu skončil – oficiálně po dohodě – v této funkci Oldřich Černoch, který je od loňska ekonomickým náměstkem na ministerstvu zemědělství (MZe). Révész tímto činem získal přímou vládu nad rozpočtem a IT zakázkami. Jeho „komunikační přínos“ se odráží i ve výročních zprávách SZIF. Zatímco dříve poměrně dost otevřeně informovaly o jednotlivých investičních a mzdových výdajích, v dokumentech za poslední dva roky už tyto položky v čerpání rozpočtu chybějí. Státní fond si vůbec prazvláštně vysvětluje ochranu údajů.
U kontroly MZe zaměřené na odměňování pracovníků SZIF odmítl takzvaně „součinnost“. S odvoláním na ochranu osobních údajů odmítl sdělit, jak vysoké bonusy vyplatil konkrétním lidem. Ministerská inspekce měla prošetřit údajně mimořádně štědré prémie, které si šéf SZIF navzájem schvaloval se svým klíčovým spojencem, personální ředitelkou Ivanou Matějů. Révész si ji přivedl do úřadu brzy po svém jmenování.

IT poslání

Musíme to udělat, nebo to za nás udělají jiní. V tomto duchu tlačil stále nervóznější Révész na kolegy z vedení, kteří šéfovi oponovali v unáhleném přestupu na nový informační systém. Důrazně před ním varoval také interní audit fondu. Obavy z ohrožení přítoku evropských peněz vyslovil šéf Národního fondu ministerstva financí a nyní Kalouskův náměstek Jan Gregor. Upozornil na riziko přezkoumávání akreditace agrární platební agentury, při níž nelze vyloučit její odebrání. Systém, s nímž pracuje SZIF, je totiž vzhledem k rozsahu dotací unikátní.
„Současný stav, kdy provozovatelem systému je společnost SAP, je pro fond z mnoha důvodů nevýhodný. V první řadě je přemrštěná cena. Další problémy vyplývají z faktu, že SZIF nevlastní autorská práva. Existuje variantní řešení, které může přinést úsporu ve výši zhruba dvě stě milionů korun ročně,“ opakuje stále dokola Révész. Jeho slibům o úsporách však téměř nikdo nevěří. Službu by naopak v prvních letech prodražil nezbytný souběh původního a vyvíjeného systému. Navíc dodavatel by si dle návrhu smlouvy mohl zvyšovat cenu. Po prvotní, poněkud emocionálně vyhraněné reakci Révész k posledním událostem ohledně výměny informačního systému prostřednictvím svého mluvčího Marka Ženkla sdělil: „Jak již bylo uvedeno v tiskové zprávě, v tuto chvíli nejde o žádné nevratné kroky. Vedení SZIF má však ze zákona povinnost usilovat s péčí řádného hospodáře o zavedení pro něj výhodnějších a úspornějších řešení včetně případného nového poskytovatele informačních systémů. Pokračování v hledání řešení je vhodné i vzhledem k zahájení šetření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže ve věci smluv uzavřených se společností SAP.“

Monitorovací tunel

Ukázkou, jak Révészovi leží na srdci úspora státních peněz, je už zmíněný takzvaný monitorovací systém. Na zakázku za 72 milionů korun, kterou bez řádného výběrového řízení zadal šéf fondu firmě Telefónica O2, upozornily loni na podzim Hospodářské noviny. Přitom reálná hodnota dodávky byla dle analýzy některých IT specialistů fondu mezi dvěma až šesti miliony korun.
Jak s odstupem času hodnotí lidé z fondu efekt této služby? Téměř nulový. O to pikantnější jsou okolnosti nafouknuté dodávky služeb, kterou měla realizačně jako subdodávku pro SZIF zajistit firma Softronic. Obchodní podmínky za Softronic dojednával dle informací týdeníku EURO Alexander Houška, bývalý obchodní ředitel státního podniku ČEPRO vyšetřovaný v aféře spojené s Radovanem Krejčířem. (Houška měl zařídit pro ČEPRO nápadně nevýhodné smlouvy se společností Loricus, jejímž prostřednictvím měly být vyvedeny miliardové částky.)

Čisté řešení

Současný stav zajišťování provozu a vývoje informačního systému je v dalších letech neudržitelný, konstatoval interní audit fondu. Kategoricky přitom odsoudil přehození výhybky od firmy SAP k Fujitsu Siemens, zarputile prosazované Révészem. Auditoři jednoznačně doporučují vypsat otevřené výběrové řízení na systém, který by fungoval pro období po roce 2014. Od té doby se totiž výrazně změní společná zemědělská politika EU a dotační pravidla. Sotva by se tedy narychlo „spíchnutý“ systém od Fujitsu Siemens vytvořil, už by se musel znovu předělávat. Jedině průhledná soutěž může ukázat reálnou cenu za poskytovanou IT službu.
„Vypsáním nového výběrového řízení se proces opozdí minimálně o několik let. Během nich bude SZIF nadále platit nekontrolované a nepřiměřeně vysoké částky společnosti SAP,“ brání se tendru Révész. Na jeho argumentech něco je, ale sám dobře ví, proč soutěž už dávno nezadal. Měl na to přitom tři roky. Kolik času mu zbývá teď?

BOX 1:
Místo tendru straničtí koně Velkým IT firmám není příjemné otevřené spojování s politickými stranami, jejich spřízněnost se však hodí. Společnost SAP získala velkou státní zakázku na informační systém pro SZIF za vlády ČSSD. Firmu vybralo před sedmi lety bez veřejné soutěže ministerstvo zemědělství vedené Jaroslavem Palasem (ČSSD). Bez tendru se má obejít i volba nového dodavatele – firmy Fujitsu Siemens Computers. Tentokrát si ho už vybírá přímo fond. Nasazení, s jakým Révész prosazuje výměnu dodavatele, naznačuje, že ODS, která Révésze na fond dosadila, sází na jiné koně z oblasti IT služeb. Fond chce využít rámcové smlouvy na poskytování licencí k produktům Microsoftu, kterou s Fujitsu uzavřelo ministerstvo vnitra vedené Ivanem Langerem (ODS) v prosinci 2008. Fond by tímto krokem znovu vstoupil do stejné řeky. Nadále by byl závislý na jednom dodavateli. S úsporami ani s majetkovým autorským právem fondu to dle navrženého dodatku ke smlouvě však není natolik jednoznačné, jak Tomáš Révész tvrdí.

BRAND24

BOX 2:
Případ garáž
Tomáš Révész provedl nějaký čas po nástupu na SZIF neobvyklou transakci. Fond pro ředitele pořídil nový služební vůz – terénní Toyotu RAV, kterou parkoval na veřejném parkovišti na pražském sídlišti, kde bydlí. Aby drahý vůz nikdo nepoškodil, rozhodl se fond zajistit pro auto ředitele garážové stání a také je posléze zaplatil. Staviteli garáží – společnosti RG invest – uhradil fond za toto stání celkem 298 tisíc korun. Následně podepsal SZIF dohodu o postoupení práv a povinností s tím, že stavitel garáží a SZIF uzavřeli smlouvu o budoucí kupní smlouvě. A v té se dohodli, že budoucím majitelem bude Tomáš Révész. Smlouvu se třemi podpisy podepsal dvakrát Tomáš Révész. Jednou jako ředitel fondu a podruhé jako budoucí vlastník garáže. Kam pečlivým pozorovatelům paměť sahá, taková transakce se ve státní správě snad nikdy neodehrála.
„Cenu za tuto garáž jsem v plné výši uhradil ze svých prostředků, a je tedy v mém vlastnictví. Sešlo totiž z původního záměru SZIF získat do pronájmu garáž v místě mého bydliště pro parkování služebního automobilu. Důvodem se ukázala nemožnost pronájmu ze strany RG invest. A také nemožnost pořízení garáže do majetku SZIF. Celá záležitost byla tedy vyřešena koupí do osobního vlastnictví k parkování služebního vozidla, čímž nevznikly SZIF žádné náklady spojené s parkováním služebního vozidla. Naopak SZIF uspořil,“ zareagoval Révész na dotazy ohledně této zvláštní transakce.

BOX 3:
Kdo je Tomáš Révész
Padesátiletý Tomáš Révész vystudoval Vysokou školu ekonomickou a absolvoval řadu zahraničních kurzů. V minulosti působil v Poštovní bance, Exportní garanční a pojišťovací společnosti, Českomoravské záruční a rozvojové bance, téměř osm let byl generálním ředitelem České exportní banky. Než skončil na úřadu práce, pracoval jako finanční ředitel a jednatel investiční a obchodní společnosti Kappa. V polovině osmdesátých let minulého století se o Révésze začala zajímat vojenská rozvědka – Zpravodajská správa Generálního štábu – a 2. ledna 1986 si ho zavedla do své evidence. Je třeba říct, že o aktivitách této služby neměl Révész ponětí. „Na základě nepřímo získaných poznatků bylo zjištěno, že jmenovaný je nezkušený, bez styku se zájmovými osobami a politicky nevyzrálý. Proto bylo rozhodnuto v rozpracování nepokračovat a materiály archivovat,“ píše se ve svazku, který si vojenská rozvědka na Révésze vedla.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).