Menu Zavřít

Nemovitosti na internetu snadno a rychle

1. 12. 2003
Autor: Euro.cz

HYPOTÉK RYCHLE PŘIBÝVÁ - MNOZÍ ODBORNÍCI OVŠEM UPOZORŇUJÍ NA TO, ŽE ROZVOJI HYPOTEČNÍHO TRHU UŽ DNES BRÁNÍ SLABÁ NABÍDKA REALIT. NAJÍT TU PRAVOU NEMOVITOST NENÍ SNADNÁ ANI KRÁTKODOBÁ ZÁLEŽITOST. INTERNET V TOMTO OHLEDU POSKYTUJE JEN STĚŽÍ NAHRADITELNOU SLUŽBU.

Realitní servery mohou vyhovět i velmi individuálním potřebám

HYPOTÉK RYCHLE PŘIBÝVÁ - MNOZÍ ODBORNÍCI OVŠEM UPOZORŇUJÍ NA TO, ŽE ROZVOJI HYPOTEČNÍHO TRHU UŽ DNES BRÁNÍ SLABÁ NABÍDKA REALIT. NAJÍT TU PRAVOU NEMOVITOST NENÍ SNADNÁ ANI KRÁTKODOBÁ ZÁLEŽITOST. INTERNET V TOMTO OHLEDU POSKYTUJE JEN STĚŽÍ NAHRADITELNOU SLUŽBU.

Realitních serverů na „českém“ internetu působí hned několik desítek, v jejich kvalitě jsou ovšem značné rozdíly. Platí to hlavně pro obsah, tedy množství a strukturu nabídek, méně pak pro formální podobu konkrétních webových stránek - přehledná a jednoduchá navigace stejně jako velmi cenná fotodokumentace každé zakázky se zjevně stává nepodkročitelným standardem. Více rozdílů - a v kontextu funkcí serverů nikoli nepodstatných - lze nalézt v systému vyhledávání konkrétních nemovitostí. Klasifikační hlediska (druh, cena, lokalita apod.) se z pochopitelných důvodů příliš neliší, některé servery ovšem nabízejí jemnější rozlišení, a to je často velmi užitečné.

SILNÉ DUO

Pravděpodobně nejpopulárnějším realitním serverem u nás jsou dnes „Sreality“, na čemž má nepochybně zásluhu i jeho propojení s široce využívaným portálem Seznam. Náhodný test návštěvnosti (viz tabulka) ukázal, že od své konkurence má opravdu značný odstup. Sreality nabízejí téměř 100 000 realit všech typů, o čemž vás informuje hned úvodní stránka. Na ní je umístěn i „rychlý“ vyhledávač, je ovšem lepší zvolit „podrobné vyhledávání“. Jako na jiných serverech to znamená především výběr lokality, buď kraj, nebo některý z jeho okresů. Po zadání dalších parametrů (především druhu nemovitosti, kterou hledáte, přičemž - na rozdíl od některých jiných serverů - můžete najednou zvolit více kategorií, třeba rodinné domy a zároveň stavební pozemky) včetně horního limitu ceny zbývá jen zadat povel „vyhledat“. Převážná většina nabídek je vybavena fotodokumentací ipropojením na realitní kancelář, která nemovitost nabízí. Dobré služby poskytuje i server „reality“, který dnes zahrnuje kolem 66 000 položek. Systém podrobného vyhledávání je podobný jako na Srealitách, nabízí ovšem užitečnou pomůcku v podobě hledání podle obcí a jejich okolí. Za zmínku stojí i možnost zasílání novinek a změn - vzhledem k tomu, že obchod s realitami je běh na dlouho trať, je to služba, která ušetří mnoho času.

KONKURENCE NEZAHÁLÍ

Vedle dvou zmíněných realitních serverů lze využít i služby řady dalších - je ovšem nutné počítat s tím, že počet nabízených nemovitostí je menší. Vzhledem k tomu i možnosti vyhledávání jsou omezenější a parametry obecnější. Obvykle je ale na nich možné nalézt nějakou specialitu, tak např. vyhledavač na serveru „reals“ po zadání typu nemovitosti vygeneruje všechny okresy, kde se nacházejí. To je dobrý pomocník pro toho, kdo má požadavky právě tohoto typu a lokalitu či region považuje za méně významnou. Server „ceskereality“ zase představuje vrcholek systému sedmi regionálních realitních serverů. Lze na něm vyhledávat klasicky podle lokalit, ale také podle typů realit. Vysokou četnost nabídek pak může zájemce překlenout řazením výstupů podle různých kritérií, například ceny, samozřejmě také podle lokalit apod. Na serveru „nemovitosti“ je zase patrná ambice poskytnout uživateli informace o širších souvislostech trhu nemovitostí, finančních produktech apod. Vlastně totéž by bylo možné říci i o serveru „ereality“. Ten se ovšem profiluje jako server pro odborníky (tedy realitní makléře, nikoli jejich zákazníky), nabízí například i některé zahraniční nemovitosti (konkrétně jde o Floridu). Iz tohoto krátkého exkurzu je patrné, že na internetu obchod s nemovitostmi rozhodně nepatří k opomíjeným oblastem. Ke standardním službám patří již nejen různě nastavené systémy vyhledávání, již zmíněná fotodokumentace, běžné jsou i odkazy na jiné servery, nikoli ojedinělá je i nabídka hypoték, někdy i s orientačním výpočtem ke zvolené zakázce. Přes jistou unifikaci je ale užitečné věnovat něco času výběru konkrétního serveru podle individuálních potřeb.

TOP-TEN realitních serverů

Pořadí Server Denní návštěvnost

1 Sreality.cz 10 232

2 Reality.cz 4 661

3 Reals.cz 1 383

4 Ceskereality.cz 1 026

5 Nemovitosti.cz 662

6 eReality.cz 448

7 Bytycz.cz 411

8 Maxima.cz 355

9 Realityinzert.cz 309

BRAND24

10 Nemovitosti21.cz 226

Pramen: www.navrcholu.cz, 27.11. 2003

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).