Menu Zavřít

Nemovitost na leasing? Proč ne

27. 6. 2005
Autor: Euro.cz

TAJEMNÍK ČESKÉ LEASINGOVÉ A FINANČNÍ ASOCIACE JIŘÍHO PULZ: O čtvrtinu na 11,8 miliardy korun vzrostl v loňském roce v České republice objem leasingu nemovitostí. Tento objem řadí Česko na 11. místo v Evropě a druhé místo mezi zeměmi střední a východní Evropy.

TAJEMNÍK ČESKÉ LEASINGOVÉ A FINANČNÍ ASOCIACE JIŘÍHO PULZ: O čtvrtinu na 11,8 miliardy korun vzrostl v loňském roce v České republice objem leasingu nemovitostí. Tento objem řadí Česko na 11. místo v Evropě a druhé místo mezi zeměmi střední a východní Evropy.

Podle tajemníka České leasingové a finanční asociace Jiřího Pulze má český trh v oblasti leasingu nemovitostí velký potenciál k růstu. Možnosti jsou prý hlavně u středně velkých podniků a veřejného sektoru. Firmy i veřejné instituce se prý ještě nenaučily plně využít možností leasingu nemovitostí. „Pokud si chtějí pořídit nemovitost, jdou si obvykle půjčit peníze do banky. To je však pouze jedna z možností financování stavby,“ uvádí Pulz.

BRAND24

PRO I PROTI LEASINGU Leasing nemovitostí má podle Pulze ve srovnání s bankovním úvěrem několik předností. Protože leasingová společnost je majitelem pořizované nemovitosti, stačí zákazníkovi k jejímu pořízení menší množství vlastních peněz. Je také variabilnější formou financování. Leasingová firma navíc zpravidla zajistí veškeré činnosti související s pořízením a správou nemovitosti. „Mezi nedostatky leasingu nemovitostí naopak patří jeho dvojí zatížení převodní daní, příliš dlouhá odpisová doba a nemožnost jejího zkrácení,“ upozorňuje Pulz. Nevýhodou je i to, že leasing není možné využít při čerpání investičních pobídek a v případě některých ministerstev ani při získávání peněz ze strukturálních fondů Unie. ŠANCE PRO VEŘEJNÝ SEKTOR Velké možnosti leasingu nemovitostí jsou v oblasti veřejného sektoru. „Řadu činností spojených s pořízením nemovitosti přenese v případě leasingu veřejný subjekt na leasingovou společnost a nemusí se tak zabývat aktivitami, které primárně nesouvisejí s jeho činností,“ připomněl jednatel společnosti Immorent ČR Tomáš Velemínský. ZÁJEM POROSTE**

Splátky leasingu lze navíc považovat za nájemné, takže nezvyšují veřejný dluh limitovaný maastrichtskými kritérii. U malých a středně velkých podniků je stav obdobný. Leasing snižuje úvěrové zatížení firem, které tak budou mít možnost snáze získat peníze na financování jiných aktivit. Očekává se, že zájem o leasing nemovitostí bude i nadále stoupat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).