Menu Zavřít

Německá Commerzbank měla mimořádné náklady a je ve ztrátě

2. 8. 2017
Autor: Martin Pinkas, Euro

Finanční ústav Commerzbank se ve druhém čtvrtletí propadl do ztráty 637 milionů eur (16,7 miliardy korun) ve srovnání se ziskem 215 milionů eur před rokem. Výsledky zaostaly za odhady analytiků, podle dnešního sdělení banky jsou hlavním důvodem mimořádné náklady na restrukturalizaci a slabý vývoj na trzích. Banka, která je druhým největším finančním ústavem v Německu, za celý rok očekává mírný zisk.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali ztrátu 584 milionů eur. Banka ve čtvrtletí zaúčtovala mimořádné náklady v objemu 807 milionů eur spojené s restrukturalizací. Commerzbank plánuje do roku 2020 snížit počet zaměstnanců na 36 000 ze 43 000 na konci roku 2015.

Ke slabým výsledkům podle banky přispěla i řada politických událostí a volby v některých evropských zemích, obtížné prostředí na kapitálových trzích a nízké úrokové sazby. Provozní zisk banky se snížil o 48 procent na 183 milionů eur. Celkové příjmy klesly o 7,6 procenta na 2,07 miliardy eur (54,1 miliardy korun).

Za celý rok banka očekává „mírně pozitivní“ čistý zisk. Pomoci jí má odprodej části majetku, například centrály, která je nejvyšší budovou v Německu. Kupcem je společnost Samsung Life Insurance.

BRAND24

Commerzbank od roku 1992 působí i na českém trhu, kde se zaměřuje hlavně na velké a střední podniky. V roce 2007 zahájila v České republice provoz její nízkonákladová pobočka mBank.

Související články:

Komerční bance vzrostl v pololetí čistý zisk na 7,7 miliardy korun

Bance Société Générale klesl čtvrtletní zisk bezmála o 30 procent

Komerční banka mění šéfa. Od srpna ji povede Juchelka


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).