Menu Zavřít

Němcův „fámulus“ opouští loď

24. 9. 2010
Autor: Euro.cz

Ministerstvo zdravotnictví ČR

CONTENT24

Letitý souputník expředsedy US-DEU Pavla Němce Ivo Hartmann opouští ministerstvo zdravotnictví (MZ). Někdejší náměstek ministrů pro místní rozvoj a spravedlnost zastává na MZ funkci vrchního ředitele úseku ekonomického a mezinárodních věcí. „Mohu potvrdit, že pan Hartmann z ministerstva zdravotnictví odchází, a to na vlastní žádost. Dle sdělení pana Hartmanna je to z rodinných důvodů. Pracovní poměr na ministerstvu ukončí koncem měsíce října. O dalších pracovních aktivitách pana Hartmanna nemám informace a dovoluji si vám doporučit, abyste se obrátili přímo na něj osobně,“ zareagoval na otázky týdeníku EURO ohledně důvodů Hartmannova odchodu z ministerstva, kde pracoval v minulém volebním období v symbióze s náměstkem Markem Šnajdrem, mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.
Zdroje týdeníku EURO ale naznačují, že Hartmannův odchod není až tak zcela dobrovolně zvoleným personálním rozhodnutím a dávají jeho „vale“ úřadu do souvislosti s půlmiliardovým tendrem na nový informační systém ministerstva zdravotnictví, který v létě vyhrála společnost IBM. Ivo Hartmann ale možnou souvislost svého odchodu s jednou z největších letošních IT zakázek ve státní správě odmítá. „Osoba mně blízká přijala prestižní pracovní nabídku v zahraničí, ve které ji velmi podporuji. To mně neumožňuje nadále vykonávat tolik časově náročnou pozici, kterou v této chvíli zastávám. Netuším, jakou souvislost by to mohlo mít se zakázkou vzešlou z otevřeného výběrového řízení, kde zvítězila nejnižší nabídková cena. Byla opakovaně projednávána na poradě vedení a byla podrobena mnohastupňovému schvalování a kontrole v důsledku zajištěného financování z evropských fondů. Kdyby vás nějaká souvislost napadla, budu rád, když se se mnou o ni podělíte,“ odpověděl Hartmann na přímou otázku týdeníku EURO.
Ivo Hartmann se do české politické historie zapsal i jako vyjednávač o vydání takzvaného katarského prince Hámida bin Abdal Sáního. Policie zaznamenala v roce 2005 celkem tři schůzky s katarskými emisary: jednu v hotelu v centru Prahy a dvě doma u organizátora setkání a dobrého známého obou politiků (Němce a Hartmanna), obchodníka a lobbisty Martina Baiera. Policie případ začala prověřovat jako možné podezření z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele. Obvodní státní zástupce pro Prahu 2 Tomáš Bláha po nějakém čase vyšetřování uvedl, že Němec, Hartmann i Baier museli o schůzkách s katarskými vyjednávači vypovídat na policii: „To vám mohu potvrdit, ano. Nepotvrzuji vám tedy, že to byly osoby podezřelé, podávaly v té věci vysvětlení,“ řekl tehdy Českému rozhlasu Bláha. Hámid bin Abdal Sání, podezřelý ze zneužívání nezletilých dívek, byl vydán do Kataru právě díky rozhodnutí tehdejšího ministra spravedlnosti Pavla Němce. Katarská strana ale nenaplnila dohodu o jeho potrestání v mateřské zemi, a pražský městský soud proto zvažuje vydání mezinárodního zatykače.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).