Menu Zavřít

Němcům došla trpělivost

16. 5. 2008
Autor: Euro.cz

Czech Coal vs. E.ON

BRAND24

Jednání mezi společnostmi Czech Coal a E.ON o společné elektrárně se chýlí ke konci. Dobře informovaný zdroj upozornil, že vedení německého koncernu dochází trpělivost. „V brzké době rokování uzavřou s tím, že se k nim vrátí pouze v případě, že Czech Coal ukončí svůj spor s elektrárenskou firmou ČEZ,“ naznačil zdroj z vedení E.ON. Mluvčí německého podniku v Česku Vladimír Vácha pouze uvedl, že jednání sice pokračují, ale nikterak nepokročila.
ČEZ se soudí s firmou Mostecká uhelná, kterou ovládá Czech Coal, o dlouhodobé dodávky uhlí. Energetický koncern požaduje buď zajištění dlouhodobého přísunu hnědého uhlí pro plánovanou novou elektrárnu v Počeradech, nebo odškodnění v řádech několika desítek miliard korun. Před nedávnem však Czech Coal nabídl ČEZ, že od něj za 28 miliard korun odkoupí jeho tepelnou elektrárnu v Počeradech. Ani v tomto případě však jednání nepokročila. Šéf ČEZ Martin Roman dokonce minulý týden prohlásil, že jednání o dalším osudu elektrárny v Počeradech nepatří mezi top témata, která by si žádala rychlá řešení.
E.ON a Czech Coal začaly rokovat o založení společného podniku loni. Plánovaly, že postaví v severních Čechách novou tepelnou elektrárnu zhruba za dvě miliardy eur. Původní plány počítaly i s tím, že zdroj o celkovém výkonu dodá první elektřinu do rozvodné sítě již do roku 2013. V současné době se navíc spekuluje i o dalších energetických společnostech, které čekají na nezdar v jednáních mezi E.ON a Czech Coal. Rovněž tyto společnosti mají zájem na založení společného podniku a výstavbě nové elektrárny. Jednou z těchto firem je dle informací týdeníku EURO britská firma International Power. Šéf komunikace a lidských zdrojů firmy Czech Coal Radek Stavěl již dříve prohlásil, že jeho společnost informace k projektu tepelné elektrárny, tedy ani o tom, jací jsou další zájemci, neposkytuje. Jen pro úplnost, ČEZ se před několika měsíci snažil koupit stoprocentní podíl v Mostecké uhelné. Neúspěšně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).