Menu Zavřít

Němci rozhodně nelitují investic v Česku

5. 5. 2003
Autor: Euro.cz

Lákadlem pro zahraniční firmy jsou v ČR především celkem levní a kvalifikovaní dělníci. Odrazuje je naopak korupce, neprůhlednost veřejných zakázek a naprosto nedostatečná ochrana věřitele.Líbí se zahraničním investorům v České republice?

Podle průzkumu by 98 procent německých firem u nás investovalo znovu

Lákadlem pro zahraniční firmy jsou v ČR především celkem levní a kvalifikovaní dělníci. Odrazuje je naopak korupce, neprůhlednost veřejných zakázek a naprosto nedostatečná ochrana věřitele.

Líbí se zahraničním investorům v České republice? Touto otázkou se neustále zaobírají jak česká média, tak i veřejnost. Pravdou je, že nejen část tuzemských firem, ale i někteří zahraniční investoři se v České republice dostávají v poslední době do potíží. Nebo nacházejí daleko příznivější podmínky pro své podnikání jinde a logicky je využívají. Jejich cílem je zisk, nikoli charita. Vloni tak ukončil výrobu v brněnské průmyslové zóně Flextronics, vývojové centrum tu však zachoval. O práci přitom přišla tisícovka lidí. Letos v létě ukončí výrobu nákladních železničních vagonů společnost Thrall Vagonka Studénka. Produkci přesune do svého závodu v Rumunsku. Zmizí 450 pracovních míst. Kovárenská výroba s 370 zaměstnanci zůstane v Česku. Hranický Phillips kvůli omezené poptávce omezil výrobu barevných televizních obrazovek. Z 1300 zaměstnanců se to dotkne šesti set. K poslednímu příkladu je možné uvést i další, tentokrát ryze český. Kvůli klesající poptávce totiž zahájil odstávku i další výrobce barevných obrazovek - česká firma TCT ve Vidči na Vsetínsku. Doma tak s neúplným platem zůstává 1050 pracovníků z celkových zhruba 1600. Na negativní příklady je zřejmě vždy vidět víc, ale faktem zůstává, že drtivá většina investorů, kteří do České republiky přišli, tady zůstává.

Němci by většinou investovali znova

Německé investice tvoří v Česku přibližně třetinu z celkové sumy přesahující 1,2 bilionu korun. Prvním velkým investorem byla automobilka Volkswagen v mladoboleslavské Škodě. Důvodů, proč mnohé německé firmy převedly alespoň část své výroby do České republiky, je několik. Nejdůležitější z nich je zajištění konkurenceschopnosti na jejich domácím německém trhu. Druhým nejsilnějším argumentem bylo zajištění podílu na trhu. Týká se to například automobilového průmyslu, kdy subdodavatelé musejí být na místě, aby mohli reagovat na požadavky trhu. Dalším velmi důležitým důvodem byla všeobecná expanze mateřské společnosti. Rozšíření výroby pak hrálo roli především na počátku devadesátých let minulého století. Pro Němce je samozřejmě dost důležité i to, že Česko je blízký trh. Aktuálně je pro další investice pádným důvodem očekávaný vstup České republiky do Evropské unie a rozvoj automobilového průmyslu na našem území, který dokládá například společná investice Toyoty, Citroenu a Peugeotu v Ovčárech u Kolína. Vyplynulo to z průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory (ČNOPK).

Podle ČNOPK je v České republice podnikatelsky aktivních na tisíc německých firem. Většinu z nich tvoří středně velké podniky. Osm set z nich komora oslovila svou pravidelnou anketou, která se zaměřuje na hospodářskou situaci a podnikatelské podmínky. Přibližně pětina firem odpověděla, přičemž více než polovina z nich má v České republice výrobní závod, 36 procent se zabývá obchodem a 35 procent službami. Naprostá většina z nich - 73 procenta - založila v tuzemsku podnik „na zelené louce“. Další 24 procenta vznikla koupí již existujícího podniku nebo jeho části a tři procenta připadají například na společné podniky. Z průzkumu mezi firmami vyplynulo, že 98 procent z nich by svou investici v České republice zopakovalo znova. K přednostem České republiky patří podle německých podnikatelů dobrá infrastruktura, nízké mzdy a kvalifikovaní zaměstnanci. Zároveň považují českou kotlinu za zajímavý trh. Na druhé straně však stále existuje řada problémů. Stejné věci komplikují a znepříjemňují život jak podnikatelům tuzemským, tak zahraničním. Mezi tyto stálice patří korupce, nedostatečná ochrana věřitelů a nízká efektivita státní správy a justice. Hodnocení těchto chronicky problematických oblastí se však mírně zlepšilo. Přestože drtivá většina firem uvedla, že by své investice v tuzemsku zopakovala, jsou i společnosti, které v tuzemsku svou výrobu omezují. Podle Schäfera se to týká například textilního průmyslu. „Pro některé firmy znamenala velký problém i právní nejistota. Přišly tu o peníze, a proto odcházejí,“ konstatoval.

Kvalifikovaní a levní

Z německých firem podnikajících v Česku jich téměř šedesát procent označuje svou hospodářskou situaci jako dobrou, jen šest procent je nespokojených. Téměř dvě třetiny dotázaných německých firem očekávají rostoucí obrat. Více než polovina těchto firem počítá v letošním roce se stejnou poptávkou po nových zaměstnancích jako vloni, jedenatřicet procent s vyšší potřebou nových pracovníků a necelá pětina předpokládá nižší nábor. Pokud jde o pracovní příležitosti, situace tedy spíš stagnuje. Na tuzemských pracovnících němečtí podnikatelé kladně hodnotí dosažitelnost kvalifikovaných lidí. Výjimku tady tvoří Praha. Dobrou známku dostala i jejich ochota pracovat přesčas, výkonnost a produktivita. Celkově si němečtí manažeři více cení českých kvalifikovaných dělníků než zaměstnanců v ekonomickém sektoru nebo středního managementu. Více než polovina německých firem má vedení vyslané z Německa. Po vstupu Česka do Evropské unie zřejmě v tuzemsku porostou mzdy více než dosud. „Česká republika nebude zemí s nízkými mzdami. Potom záleží na tom, jak se vyrovná s tím, aby pracovníci měli potřebnou kvalifikaci,“ uvedl vedoucí národohospodářství ČNOPK Andreas Schäfer.

Vedou nízké mzdy a infrastruktura

Pokud jde o investice, i tady očekávají němečtí manažeři stagnaci. Pětačtyřicet procent dotázaných počítá letos se stejnou aktivitou jako vloni, 31 procento bude investovat více a 24 procenta méně. Důvodem pro investování jsou stále nízké mzdy a dobrá infrastruktura. Jako spíše problematičtější hodnotí němečtí podnikatelé přístup k úvěrům v tuzemsku, daňový systém a státní dotace. Stejně jako čeští podnikatelé stěžují si i Němci na dlouhé lhůty zápisů do obchodního rejstříku. Tuzemské zákony sice odpovídají evropským, ale je problém s jejich aplikací. Pokud jde o ochranu věřitelů, pozitivní změny čekají německé firmy po vstupu Česka do Evropské unie. Podle Schäfera budou mít firmy možnost jít k Evropskému soudu. Další kladné úpravy se dají čekat ohledně celního řízení, daně z přidané hodnoty a podobně.

Největší přímí zahraniční investoři do ČR v roce 2002

Německo 155,554 mld. Kč

Nizozemsko 31,113 mld. Kč

Rakousko 26,597 mld. Kč

POZNÁMKA: předběžné údaje

PRAMEN: ČNB

Některé důvody příchodu investorů do ČR

  • ČR je zajímavý trh a má výhodné umístění *

ČR je považována za stabilní zemi, která bude součástí jednotného trhu EU * Levná a poměrně kvalifikovaná pracovní síla * Zahraniční firma expanduje na nové trhy * Zahraniční firma rozšiřuje výrobu
Investiční pobídky

CONTENT24

Některé důvody odchodu nebo omezení výroby v ČR

  • Zahraniční firma se ocitne v potížích *

Sníží se poptávka po produkci zahraniční firmy * Investor přesune výrobu do země s levnější pracovní silou * Investor přišel v ČR o peníze a nedomohl se svého práva
Korupce, vysoké daňové zatížení, neprůhlednost veřejných zakázek

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).