Menu Zavřít

Nelze spoléhat jen na lyžování

2. 4. 2007
Autor: Euro.cz

ŠUMAVSKÁ STŘEDISKATeplá zima neudělala čáru přes rozpočet jen vlekařům. Do problémů stáhla i celé regiony v horských oblastech. Vidět je to třeba napříkladu Šumavy. Tamní podnikatelé pochopili, že spoléhat pouze na zimní radovánky se nevyplácí.Šumava dopadla v letošní zimě ze všech lyžařských regionů v České republice nejhůře.

ŠUMAVSKÁ STŘEDISKA Teplá zima neudělala čáru přes rozpočet jen vlekařům. Do problémů stáhla i celé regiony v horských oblastech. Vidět je to třeba na příkladu Šumavy. Tamní podnikatelé pochopili, že spoléhat pouze na zimní radovánky se nevyplácí. Šumava dopadla v letošní zimě ze všech lyžařských regionů v České republice nejhůře. Zatímco v Krkonoších či Beskydech se ještě doteď sem tam lyžuje, na Šumavě vleky a lanovky stojí už téměř měsíc. Největším a nejznámějším lyžařským areálem v centrální části Šumavy jsou svahy Špičáku. „Tato zima je skutečně katastrofická. Podnikám zde již patnáct let, ale takovou jsem ještě nezažil. Situaci budeme muset nějak řešit v průběhu roku, abychom vůbec přežili,“ říká spolumajitel areálu Josef Treml. PŘESEDNĚTE NA HORSKÉ KOLO Jednou z cest je podle jeho slov rozšíření sortimentu služeb i mimo lyžařskou sezonu. Jako příklad takové akce může sloužit budování bike parku, díky němuž může být lanovka v provozu i v letních měsících. „Chceme nabídnout ježdění v lese po speciálně upravených cestách s umělými překážkami,“ popisuje Treml. Bike parku bude sloužit i již provozovaná půjčovna kol. To ale nestačí. „Budeme muset zastavit všechny finančně náročné investice, které jsme plánovali, a budeme muset i propouštět, tak abychom na letní provoz stáhli náklady co nejvíce,“ zdůrazňuje. Treml zároveň připouští, že letošní zima je poučením i z toho důvodu, že se na počasí opravdu spoléhat nedá. Mnohé podnikatele v oboru totiž namlsala minulá zima, která byla naopak z hlediska lyžování vynikající. „Všechny peníze jsme ihned investovali s tím, že pokud bude alespoň průměrná zima, tak se nám vrátí. Dnes víme, že to nemusí být tak jednoduché,“ dodává. NEDÁ SE NIC DĚLAT: PROPOUŠTÍME

Zatímco sjezdovky na Špičáku jsou spíše pro náročnější lyžaře, Samoty, které leží na opačném konci areálu Železná Ruda, patří spíše začátečníkům. Jaroslav Lučan zde provozuje lyžařský vlek, který má pronajatý od obce. K tomu ještě vlastní penzion a dvě restaurace. „Oproti jiným rokům jsou tržby tak čtvrtinové,“ hodnotí situaci. O skončení podnikání sice neuvažuje, ale šetřit teď musí, kde se dá. „Už jsem propustil několik zaměstnanců, kteří jsou zaměstnáni na vleku, ponechal jsem si pouze jednoho. Zredukovat jsem musel i počet zaměstnanců v restauraci,“ vypočítává. Vzhledem k charakteru areálu je Lučan závislý na různých výcvikových kurzech. Dopředu sjednané pobyty patří k nezanedbatelné položce, od níž odvíjí svůj zisk. I zde vedle poklesu příjmů z individuální turistiky hraje svou roli nižší zájem o organizované akce. „Zrovna nyní jsem se dozvěděl o dalším odřeknutém výcviku,“ dodává. I Lučan chápe, že mírná zima nemusí být nic neobvyklého. Největší naději proto vkládá do cyklistiky, protože horský masiv Šumavy je podle něj nejlepším areálem v České republice, kde lze provozovat horskou cyklistiku. ZELENÉ ŽÁBY NA PRAMENI Nejde ale jenom o počasí. Železná Ruda a Špičák spadají do Chráněné krajinné oblasti Šumava. Nároky na ochranu přírody jsou zde daleko vyšší než v jiných částech republiky. A ty často kolidují s podnikatelskými záměry. Například již zmíněný bike park bude možné provozovat pouze od 15. června do 15. září. „Je to trvalý souboj,“ popisuje vztah mezi podnikateli a ochranáři Treml. „Zrovna nedávno jsme měli schůzku s vedením národního parku a chráněné krajinné oblasti, a naštěstí nám kromě jedné věci vše schválili. Ale s tisíci a tisíci podmínkami, které musíme splnit,“ dodává. Odsouhlasenu tak mají výstavbu rozhledny na vrcholu Špičáku, stavbu další lanovky, komplexní rekonstrukci zastaralých budov v celém areálu i stavbu garáží. „Největší plánovanou akci, kterou by byla výstavba sjezdovky na severním úpatí Špičáku, nám ale nepovolili. Přitom zatímco na stávajících sjezdovkách už dnes roste tráva, na severním svahu je stále dvacet centimetrů sněhu,“ stěžuje si Treml. Vstup navíc ochranáři zakazují na ta nejkrásnější místa Šumavy, takže klesá atraktivita celé oblasti a s tím i zájem tyto oblasti navštěvovat. OTĚŽE TEĎ DRŽÍ BANKY**

Především s ohledem na loňskou zimu, která se vydařila, si mnozí podnikatelé nakoupili drahé strojní zařízení, často na úvěr či leasing. Teď s hrůzou trnou, zda jim banky či leasingovky změní podmínky či posečkají se splátkami.

Právě na dobré vůli bankéřů nyní závisí přežití místních podnikatelů - alespoň do příští zimy. „Právě jednám s Českou spořitelnou o úvěru. Tam mám ústně přislíbeno, že by mi vyšli vstříc, ale co se týká leasingu, tam jsou úlevy minimální,“ hodnotí různý přístup Lučan.

Otázkou je případná pomoc od státu, ať již na jakékoli úrovni. Například Lučan se připravuje na jednání s obcí kvůli nájmu za provozovaný vlek. „Zatím za mnou z obce nikdo nepřišel, takže jsem určitý návrh připravil sám, a uvidíme,“ dodává. Připomíná, že za vlek platí nájem šedesát tisíc korun. „Ale například na bavorské straně, v Bayerische Eisenstein, má kolega pronajatý vlek rovněž od obce, a neplatí nic. Má jej pronajatý jenom za to, že se o něj stará,“ srovnává.

BRAND24

Na snížení či dokonce odpuštění poplatků za pronájem obecního majeku ale příliš podnikatelé spoléhat nemohou. Podle starosty obce Michala Šnebergra byl současnou zimou poškozen i chod města, protože pokles tržeb byl i na zařízeních, která přímo provozuje. „V této situaci asi těžko můžeme někomu něco odpouštět,“ vysvětluje.

Ne všichni podnikatelé však s nějakou veřejnou pomocí souhlasí. „Mediální kampaň, která byla zahájena jednáním Svazu provozovatelů lanovek a vleků na ministerstvu pro místní rozvoj, nám spíše uškodila, než pomohla. Osobně si myslím, že žádné dotace stejně nebudou,“ pokládá na závěr řečnickou otázku Treml.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).