Menu Zavřít

Nekřiví ústa, nelámou vaz

14. 2. 2008
Autor: Euro.cz

Edikty císaře Karla IV. připomíná i dvousetkorunová pamětní mince

BRAND24

Pokud nějaké státnické rozhodnutí stojí za připomenutí a oslavu i po staletích, bylo to jistě rozhodnutí dobré. K takovým (a není jich až tak mnoho) patří edikty císaře a krále Karla IV. o zakládání vinic v okolí Prahy a v Čechách.
Od vydání prvního z těchto nařízení, které se týkalo vinic v Praze, uplynulo letos 16. února 650 let. V květnu bude mít stejné výročí i druhý edikt o pěstování vína v celých Čechách. Tato jubilea připomněla i slavnost, kterou uspořádalo vydavatelství Euronews ve spolupráci s Českou národní bankou. Ta pro ni propůjčila bývalý hlavní trezor, ve kterém je nyní instalována expozice Peníze a lidé. Viceguvernér ČNB Miroslav Singer při oslavě představil stříbrnou pamětní minci s nominální hodnotou 200 korun, kterou banka k výročí emitovala. Téměř osmadvacet tisíc kusů mincí, jejichž autorem je akademický sochař Jiří Věneček, bylo rozprodáno prakticky ještě dříve, než je česká mincovna v Jablonci nad Nisou vyrazila.
Pamětní mince obdrželi také všichni vinaři z České vinařské oblasti, kteří se oslavy zúčastnili, jako dnešní naplňovatelé císařových výnosů. Nad víny z Mělníka, Roudnice nad Labem, Velkých Žernosek a Žalhostic se rozvinula diskuse, z níž vyplynulo, že jsou sice znamenitá, ale bohužel těžko dostupná. Ještě před nimi však hosté ochutnali sekt z další české vinařské společnosti Bohemia Sekt, který je na večírku přivítal. S předloženými víny sladili pokrmy kuchaři z restaurací řetězce Ambiente. S konstatováním, že žádný z předvedených vzorků „nekřivil ústa a nelámal vaz“, večer v expozici ČNB ukázal, že vína z Čech jsou kvalitní a na to, v jakých klimatických a zeměpisných podmínkách vznikají, až mimořádně kvalitní. I z tohoto pohledu se také hodně diskutovalo tom, proč kvalitní česká vína mají tak malou mediální podporu. Stejně jako o vínu se hovořilo rovněž o bankovkách a mincích. Například vrchní ředitel a člen bankovní rady ČNB Pavel Řežábek předvedl falzifikáty bankovek a také novou verzi tisícikoruny.
I dnešní vinaři svou produkcí potvrzují, že 650 let staré rozhodnutí Karla IV. bylo moudré. Jeho připomenutí pamětní mincí bylo již druhým obdobným počinem týkajícím se českého vinařství a vinohradnictví v nedlouhé historii České republiky. V roce 2004 prezident Václav Klaus udělil u příležitosti státního svátku 28. října medaili za zásluhy profesoru Vilému Krausovi. Dnes bez pár měsíců čtyřiaosmdesátiletý šlechtitel vinné révy a světově respektovaný odborník se mimo jiné zasloužil významným podílem o záchranu českých vinic v době svého působení na tehdejší šlechtitelské stanici ve Velkých Žernosekách v letech 1955 až 1964.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).