Menu Zavřít

Někdo nám říká: Je to špatně

13. 9. 2004
Autor: Euro.cz

ANALYTIK ATLANTIK FINANČNÍ TRHY PETR SKLENÁŘ:Agentura Standard & Poor´s snížila rating České republiky ze stupně A+ na A. Firma Fitch Ratings o tom uvažuje, Moody´s zatím vyčkává.

Petr Sklenář

ANALYTIK ATLANTIK FINANČNÍ TRHY PETR SKLENÁŘ: Agentura Standard & Poor´s snížila rating České republiky ze stupně A+ na A. Firma Fitch Ratings o tom uvažuje, Moody´s zatím vyčkává. Co znamená snížení ratingu České republiky? Jak byste tento krok vysvětlil laické veřejnosti?

Nižší rating určuje, že existuje vyšší riziko investic a investoři proto požadují vyšší výnosy. Vláda tedy musí nabídnout vyšší úrok při prodeji svých dluhopisů a zvýší tak náklady na správu státního dluhu. Ono ztracené plus znamená 250 až 300 milionů korun.

Jaké očekáváte důsledky pro malé firmy a živnostníky?

Přímá linka mezi občany, menšími firmami a ratingem státu neexistuje. Snížení by se mohlo dotknout jen velkých podniků, které chtějí na získání investic vydat vlastní dluhopisy. Nepřímé dopady ovšem snížení přinese, protože neschopnost vlády zaplatíme my všichni.Finanční dopad je sice zanedbatelný (schodek státního rozpočtu dosáhne 115 miliard korun), ale přesto se neuskuteční nějaké projekty v uvedené ceně.

V čem tedy vidíte nejzávažnější důsledky snížení ratingu?

Průšvih je v tom, že absolutně nezávislý subjekt naznačil problém a vláda ho neřeší. Někdo nám říká: Je to špatně. Ale my na toto sdělení nereagujeme. Jedná se hlavně o velké dluhy veřejných rozpočtů.

Rozpočtová nekázeň je hlavním důvodem?

Základní věc je neochota a nedostatek politické vůle řešit problémy veřejných financí. V posledních letech má ČR nejvyšší schodky veřejných financí v celé EU. Výhledy nejsou nijak optimistické, protože vláda odmítá provést jakékoliv zásadní reformy na straně výdajů, jako je soci- penzijní reforma. To vytváří prostor k obavám, že veřejné finance nebudou splňovat Maastrichtská kritéria a odsune se tak vstup Česka do eurozóny.

Je to normální?

Ve střední Evropě všechna ratingová hodnocení zatím rostla nebo přinejhorším stagnovala. Před dvěma lety hrozilo Maďarsku snížení, které se nakonec nekonalo. Jsme tedy prvním státem v regionu, kterému rating doopravdy klesl.

BRAND24

Kdo rating uděluje a podle jakých kritérií?

Tři nejrespektovanější ratingové agentury jsou Moody´s, Standard & Poor´s a Fitsch Rating. Jsou to nezávislé společnosti, jejichž klíčovým prvkem je maximální objektivita. Pokud by tyto společnosti ztratily důvěru, vedlo by to k jejich zániku. Částečně bych to přirovnal k auditorským firmám. Mezi nimi například ztráta důvěry v nezávislost a objektivitu vedla ke konci firmy Arthur Anderson.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).