Menu Zavřít

Nejvyšší čas na rozhodnutí o dodavateli

26. 9. 2005
Autor: Euro.cz

ELEKTŘINA Majitelé malých firem a podnikatelé mají nejvyšší čas, aby se rozhodli, zda nezkusí optimalizovat náklady na elektřinu. Pokud budou hledat jiného, levnějšího dodavatele, měli by současné smlouvy vypovědět nejpozději do konce tohoto měsíce.

ELEKTŘINA Majitelé malých firem a podnikatelé mají nejvyšší čas, aby se rozhodli, zda nezkusí optimalizovat náklady na elektřinu. Pokud budou hledat jiného, levnějšího dodavatele, měli by současné smlouvy vypovědět nejpozději do konce tohoto měsíce.

BRAND24

Firmy a podnikatelé, kteří patří do kategorie podnikatelského maloodběru, mohou už od ledna tohoto roku změnit svého dodavatele elektřiny. Mohou zvolit jinou distribuční společnost než tu dosavadní nebo využít nabídky některého z licencovaných obchodníků. Právě tito obchodníci nyní upozorňují, že na přípravu takové změny nebo alespoň na porovnání konkurenčních nabídek, mají nejvyšší čas. „Většina živnostníků a menších podniků má u svých dosavadních dodavatelů - regionálních distribučních společností - čtvrtletní výpovědní lhůtu. Pokud ji tedy nevypoví do konce tohoto měsíce, nemají už šanci, aby od ledna příštího roku nakupovali elektřinu od jiného, případně levnějšího dodavatele,“ vysvětluje za společnost Moravachem Jiří Michalík. Jeho firma, která patří pod německou nadnárodní společnost PCC a v zahraničí funguje jako významný obchodník s elektřinou, nyní zájemce z řad menších odběratelů upozorňuje, že na záležitosti spojené se změnou dodavatele bude na základě zákonem daných lhůt potřebovat nejméně dva a půl měsíce. „Změnu, která by platila už od začátku příštího roku, nebudeme schopní vyřídit, pokud s námi nepodepíšou smlouvu do 10. října,“ říká Michalík. Do kategorie podnikatelského maloodběru patří v ČR u elektřiny téměř 800 tisíc zákazníků. Podle Energetického regulačního úřadu změnila v průběhu tohoto roku dodavatele necelá čtyři procenta z nich (Profit 37/2005). Úřad letos na podzim informoval vládu, že tato energie od ledna pro obyvatelstvo podraží nejméně o deset procent. Obchodníci s elektřinou však upozorňují, že tento odhad vychází pouze z velkoobchodních cen a je velmi optimistický. „Předpokládáme, že pro podnikatele a firmy půjdou ty ceny nahoru o čtrnáct až patnáct procent,“ říká Michálek. Distribuční společnosti, kterým zatím odešlo jen minimum zákazníků, se dosud k novým cenám nevyjádřily. Jejich úroveň nejvíc ovlivňuje elektrárenská společnost ČEZ, která vlastní pět z celkových osmi regionálních distribučních společností a ovládá tak víc než dvě třetiny českého trhu. Problematice změny dodavatele elektřiny se budeme podrobněji věnovat v příštím čísle.

CO ČEKÁ PODNIKATELE OD ŘÍJNA

  •  Zemní plyn podraží pro menší firmy a podnikatele s nízkou spotřebou zhruba o sedm procent, pro větší odběratele až o 21 procent (viz Profit 36/2005)
  • Pokud chce podnikatel změnit dodavatele elektřiny, má nejvyšší čas zahájit první kroky
  • Platí novela zákona o DPH, která může mít výrazný negativní dopad na podnikání (Profit 38/2005)
  • Zvyšují se poplatky za televizi na 100 korun a za rozhlas na 45 korun
  • Na konci měsíce se změní letní čas na zimní se všemi důsledky (povinné celodenní svíceni aut)
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).