Menu Zavřít

Největšími vlastníky v českých firmách jsou Nizozemci, Němci a Rakušané

12. 5. 2010
Autor: Euro.cz

Největšími zahraničními vlas­t­níky v českých firmách jsou Nizozemci, Němci a Rakušané. Téměř 57 procent podílu na ­registrovaném kapitálu českých firem, který koncem loňského roku dosáhl 2,078 bilionu ­korun, však stále ovládají tuzemské subjekty.

Z pohledu četnosti výskytu cizího kapitálu v jednotlivých firmách domi­nují Rusové, s odstupem následují Němci a Ukrajinci. Údaje vy­plývají z databází a výpočtů České kapitálové informační agen­tury.

Tuzemské subjekty ovládají 1182 miliard registrovaného kapitálu v českých firmách, což představuje 57 procent registrovaného kapitálu všech českých firem (celkem 2078 miliard korun). Převaha českého kapitálu je dána zastoupením malých a středních podniků v tuzemské podnikatelské sféře. Objem zahraničního kapitálu za poslední tři roky vzrostl téměř o 200 miliard korun, zatímco objem českého se zvýšil o necelých 150 miliard korun.

BRAND24

Vlastníci se sídlem v Nizozemsku drží více než 25 procent z celkové hodnoty registrovaného kapitálu v českých firmách, který je kontrolován zahraničními subjekty. Následují Němci s 12 procenty a Raku­šané s 10 procenty. V první ­desítce největších zahraničních vlast­níků figurují rovněž Lu­cem­bursko a Kypr.

Pro maloobchod a drobné služby jsou charakteristické nízké bariéry vstupu do podnikání – v těchto segmentech kromě subjektů z ČR také hojně působí subjekty s vlastníky z Ruska, Ukrajiny, Číny.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).