Menu Zavřít

Největší výrobce vinylů na světě Pelc expanduje do Kanady a Asie

12. 6. 2016
Autor: Profimedia.cz

Český majitel známé loděnické továrny na vinylové desky Zdeněk Pelc po nákupu americké firmy Memphis Record Pressing postaví dvě zbrusu nové výrobny - v Torontu a Hongkongu.

Majitel firmy GZ Media Zdeněk Pelc pokračuje ve spanilé jízdě. V září zahájí stavbu nové továrny na vinilové desky v kanadském Torontu, na začátku příštího roku pak plánuje začít budovat továrnu v Hongkongu. „Každá investice vyjde zhruba na 4 miliony dolarů,“ řekl týdeníku Euro nejdéle sloužící generální ředitel v Česku Zdeněk Pelc na monackém finále EY Světový podnikatel roku 2016, kde bojoval o víkendu o titul nejlepšího podnikatele světa.

V Torontu půjde o společný podnik s kanadskými partnery Precision Records, přičemž z lisů by mělo už příští rok sjet pět milionů černých desek. Pelcova GZ Media tímto krokem chce ovládnout americký trh, kde je zatím dvojkou. „Budu to otevírat 17. září, chci si při té příležitosti zajít v Torontu na hokej Česko proti Kanadě v rámci Světového poháru,“ vypráví Pelc v restauraci hotelu Fermont v Monaku.

BRAND24

Za dva týdny pak letí do Hongkongu, kde si chce plácnout s tamním byznysmenem Kelvinem Wu, která přes svou firmu AID Partners Capital vlastní maloobchodní distribuční síť hudby. Wu spolupracuje mimo jiné s legendárním Jackie Chanem. „Novou továrnu bychom chtěli začít stavět na jaře, vždycky pracujeme s lokálním partnerem,“ dodává.

Po vinylech je v současnosti ve světě obrovský hlad a na dodávky se čeká i půl roku. Pelcova GZ Media, která loni vyrobila 18 milionů desek, i proto před týdnem koupila americkou továrnu na výrobu desek Memphis Record Pressing. Letos plánuje výrobu zvednout – i kvůli americké akvizici – až na 25 milionů kusů. Jeho firmy měla loni při tržbách 2,3 miliardy korun EBITDA 480 milionů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).