Menu Zavřít

Největší vlastníci bytů zřizují sociální fondy

17. 12. 2010
Autor: Euro.cz

Deregulace nájemného

BRAND24

Společnosti CPI Byty a RPG Byty vycházejí s končící deregulací vstříc svým nájemníkům. Dva největší vlastníci nájemních bytů v Česku pro ně hodlají zřídit sociální fondy.
CPI do svého fondu plánuje vložit milion korun. „Pokud se nájemníci dostanou do svízelné životní situace a mají zájem ji řešit, chceme jim podat pomocnou ruku,“ uvedl Daniel Bacík, obchodní ředitel CPI Byty. Nájemníci ovšem budou moci žádat o pomoc ze strany pronajímatele jen kvůli poplatkům – například z prodlení nebo za výměnu bytu ze zdravotních důvodů, nikoliv kvůli samotnému nájemnému. Podmínkou je jeho předchozí řádné placení.
RPG fond bydlení bude stejně jako letos pomáhat seniorům. V roce 2011 bude poskytovat adresné příspěvky až do výše 500 korun měsíčně těm nájemníkům, kteří splní potřebná kritéria. Mezi ně patří například skutečnost, že nájemce překročil věk 60 let, je jediným uživatelem bytu a také musí být příjemcem státního příspěvku na bydlení. Nájemníkům s nízkými příjmy bude příspěvek zvýšení nájmu zcela kompenzovat.
Firma RPG Byty bude navíc spolupracovat se Sdružením nájemníků ČR. Ve společných komisích budou rozhodovat o příspěvcích na opravy bytů či slevách z nájemného. RPG přitom sdružení v některých bodech nájemních smluv ustoupila. Vypustila například souhlas s uváděním dlužníků v registru Solus, sjednotila výpovědní lhůtu na tři měsíce a snížila sankce za porušení povinností z pěti na jeden tisíc korun. Sdružení bude ve specifických případech hrát mezi nájemníkem a RPG Byty roli prostředníka. Podobný model plánuje Sdružení nájemníků ČR nabídnout i firmě CPI Byty.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).