Menu Zavřít

Největší investice patří automobilovému průmyslu

2. 6. 2003
Autor: Euro.cz

Zahraniční firmy nelákají jen daňové prázdniny, ale také výhodná geografická poloha České republiky a relativně kvalifikovaná a levná pracovní síla.

CzechInvest a AFI vyhlásily investory roku 2002 ve čtyřech kategoriích

Zahraniční firmy nelákají jen daňové prázdniny, ale také výhodná geografická poloha České republiky a relativně kvalifikovaná a levná pracovní síla.

Posun ve struktuře přímých zahraničních investic v České republice, a to od kvantity ke kvalitě, lze podle generálního ředitele vládní agentury CzechInvest Martina Jahna pozorovat už od loňského roku. Jinak řečeno, kromě montážních závodů si zahraniční firmy v České republice otevírají i výroby podstatně složitější, některé z nich i výzkumná a vývojová pracoviště. „Letošní výsledky ocenění Investor roku 2002 zřetelně dokumentují počátek přílivu investic v nových progresivních oborech. Příkladem je zejména Baxter a Lonze v biotechnologiích. Ale i rostoucí počet špičkových světových společností, které v České republice budují svá technologická centra. Dobrým signálem je i to, že v regionech s vysokou nezaměstnaností budují své závody firmy světoznámých jmen, jako je Black&Decker nebo Miele,“ uvedl Jahn. Zahraniční investoři „soutěžili“ poprvé ve čtyřech kategoriích: Společensky nejpřínosnější investice, Nejvýznamnější nová investice, Nejvýznamnější reinvestice a Investice nejvíce zhodnocující kvalifikovanou pracovní sílu. Ocenění Investor roku vyhlašuje agentura CzechInvest se Sdružením pro zahraniční investice - AFI pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu.

Honeywel je lepší než Flextronics

Ve skupině investorů, kteří nejvíce zhodnocují kvalifikovanou pracovní sílu obsadila první místo americká společnost Honeywell, která obsadila v Brně objekt po firmě Flextronics (viz Profit 21/2003). „Z ekonomického hlediska jde o ještě zajímavější projekt, než byl Flextronics. Honeywell má vlastní výrobní program a do regionu přivede aktivity z oblasti elektroniky, kontrolních zařízení pro průmysl a automatizaci i letecký průmysl. Také bude v daleko větší míře než Flextronics kombinovat výrobu s vědeckotechnickým rozvojem,“ konstatoval Jahn. Vedle výroby bezpečnostních systémů pro budovy a montáže high-tech komponentů pro tlakové senzory, které jsou umístěny v Brně, patří pod Honeywell také původní letecká divize Mora Moravia pod názvem Mora Aerospace v Olomouci.

Logica se stěhuje na východ

Pro významné rozšíření svých aktivit v České republice se rozhodl také přední světový dodavatel konzultačních služeb a softwarových řešení - LogicaCMG. Tento mezinárodně uznávaný systémový integrátor u nás plánuje vybudovat svou vývojovou základnu. Firma tak obsadila druhé místo v kategorii zhodnocovatelů kvalifikovaných pracovních sil před výrobcem spotřební elektroniky Panasonic A VC Networks Czech v Plzni. LogicaCMG vytvoří v tuzemsku v následujících třech letech nové centrum sdílených služeb IT procesů a vývojové centrum svých ostatních softwarových produktů. Mimochodem, část nových aktivit k nám přesune ze stávajících produktových středisek v západní Evropě. K rozšíření své činnosti v Česku (konkrétně v Praze a Brně) motivoval firmu LogicaCMG program Ministerstva průmyslu a obchodu na podporu rozvoje strategických služeb. Ten umožňuje investorovi získat veřejnou podporu formou dotace na podnikatelskou činnost a dotace na školení a rekvalifikace. V případě brněnské investice to znamená 48 procent celkové částky a v Praze pětinu.

Víc pracovních míst, větší užitečnost

Společensky nejpřínosnějším investorem roku 2002 se stal americký producent elektrických nástrojů Black&Decker, a to v Trmicích (Ústí nad Labem). Na druhém místě skončila pila a výroba řeziva společnosti Mayr-Malnhof Säge Paskov z F rýdecko-M ístecka. Třetí příčka patří německému výrobci domácích spotřebičů, firmě Miele technika, která se usídlila v Uničově na O lomoucku. Společenský přínos těchto investic reprezentují hlavně nově vytvořená přímá pracovní místa v regionech s vysokým počtem nezaměstnaných. Black&Decker jich slíbil minimálně šest set. „Strategické rozhodnutí společnosti Black&Decker investovat a otevřít výrobní závod v České republice je klíčem k tomu, abychom si udrželi vysokou konkurenceschopnost na evropském trhu. Jedním z nejdůležitějších faktorů pro rozhodnutí o umístění naší investice právě zde bylo dobré logistické napojení na státy Evropské unie,“ řekl ředitel závodu Black and Decker (Czech) Stewart Wingate. Podle jeho slov chce firma maximálně využít tuzemských subdodavatelů. Zároveň však doporučili i svým stávajícím zahraničním subdodavatelům přesun jejich výrobních aktivit do blízkosti českého výrobního závodu Black&Decker.

Miele se na Moravě líbí

Německá firma Miele se poprvé ve své historii rozhodla umístit svůj nový výrobní závod v zahraničí, a to právě v moravském Uničově. Od začátku příštího roku tu bude vyrábět až 70 tisíc kusů praček. „Pro naši výrobu, která je náročná zejména na pracovní sílu, splňuje vybraný region všechny podmínky. Své působení na Moravě proto vidíme velmi perspektivně,“ podotkl výkonný ředitel Miele, s. r. o., Tomáš Abraham.

Kompresory pro VW a GM

Nejvýznamnější novou investicí roku 2002 se stala stavba nového závodu na výrobu kompresorů do klimatizačních systémů pro automobily společnosti Zexel V aleo Climate Control Corporation v Humpolci. V tuzemsku firma podniká pod názvem Zexel V aleo Compressor Czech. Investice za 1,869 miliardy korun má vytvořit 475 nových pracovních míst. Předpokládaný roční objem produkce bude jeden milion kusů kompresorů, přičemž všechny se vyvezou. Jako s hlavními odběrateli se počítá se společnostmi VW Group a GM Group. Firmu Zexel V aleo Climate Control Corporation založily před třemi lety společnosti Bosch Automotive Systems Corporation a V aleo Climatisation. Firma je v současnosti jedním ze největších výrobců klimatizačních systémů v automobilovém průmyslu. Své výrobní závody má v Japonsku, Thajsku a ve Spojených státech. Zaměstnává v nich přibližně patnáct set lidí.

Vakcína proti chřipce a zase auta

Druhou nejvýznamnější investicí je výroba vakcíny proti chřipce společnosti Baxter BioScience Bohumile (Kostelec nad Černými Lesy) za 1,865 miliardy korun. Na třetí příčce skončila japonská Futaba Industrial, která v tuzemsku podniká prostřednictvím dceřiné společnosti Futaba Czech. Zajistila jí ho výstavba nového výrobního závodu v Havlíčkově Brodě za 1,71 miliardy korun. „Závod na výrobu automobilových komponentů v Havlíčkově Brodě bude prvním výrobním závodem Futaby v kontinentální Evropě. Stane se hlavní základnou společnosti pro trhy Evropské unie a kandidátských zemí,“ uvedl Martin Jahn. „K našemu rozhodnutí pro výstavbu nového závodu právě v tomto regionu přispělo zejména kvalitní podnikatelské prostředí České republiky, logistická blízkost významných evropských automobilek jako našich odběratelů a v neposlední řadě dobře připravená průmyslová zóna,“ vysvětlil prezident Futaba Industrial Itsuo Kozuka. V ýroba v novém závodě má odstartovat na počátku roku 2005. Největší podíl na sortimentu budou mít lisované díly a výfukové systémy pro automobilový průmysl.

Siemens zůstal v Brandýse

Ani v oblasti reinvestic nepadaly malé částky. Nejvýznamnější z nich je rozšíření výrobních kapacit společnosti Siemens - VDO v Brandýse nad Labem za 3,946 miliardy korun. „V Brandýse nad Labem vyrábíme už od roku 1997. Pro naši expanzi jsme zvažovali několik lokalit i mimo Českou republiku, ale kvalifikovanost, technické dovednosti a motivace lidí v tomto regionu byly jedny z faktorů, které nám výrazně ulehčily rozhodování o umístění investice,“ vysvětlil generální ředitel společnosti VDO Česká republika Ludwig Altendorf. Na druhém místě skončil biotechnologický producent, firma Lonza Biotec v Kolíně s reinvesticí 1,565 miliardy korun před výrobcem asynchronních elektromotorů a kompomentů společností Siemens Elektromotory z Mohelnice. Ta reinvestovala 1,503 miliardy korun.

Investoři roku 2002

SPOLEČENSKY NEJPŘÍNOSNĚJŠÍ INVESTICE

1. místo Black&Decker (Czech), s. r. o., Trmice (Ústí nad Labem)

2. místo Meyr-Melnhof Säge Paskov, s. r. o., Paskov (Frýdek-Místek)

3. místo Miele technika, s. r. o., Uničov (Olomouc)

NEJVÝZNAMNĚJŠÍ NOVÁ INVESTICE

1. místo Zexel Valeo Compressor Czech, s. r. o., Humpolec (Pelhřimov)

2. místo Baxter BioScience, s. r. o., Bohumile (Kostelec nad Černými Lesy)

3. místo Futaba Czech, s. r. o., Havlíčkův Brod

NEJVÝZNAMNĚJŠÍ REINVESTICE

1. místo VDO Česká republika (Siemens), Brandýs nad Labem

2. místo Lonza Biotec, s. r. o., Kolín

3. místo Siemens Elektromotory, s. r. o., Mohelnice, Frenštát p. Radhoštěm

INVESTICE NEJVÍCE ZHODNOCUJÍCÍ KVALIFIKOVANOU PRACOVNÍ SÍLU

1. místo Honeywell, spol. s r. o., Praha/Brno

2. místo Logica, s. r. o., Praha/Brno

3. místo Panasonic AVC Networks Czech, s. r. o., Plzeň

CONTENT24

Pramen: CzechInvest

Zástupce Ministerstva hospodářství, obchodu a průmyslu Japonska Kouya Nishikawa a manažer výrobního programu Laurent Deon z oceněné společnosti Zexel Valeo Compressor Czech.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).