Menu Zavřít

Nejlepší to je jednoduše

22. 11. 2011
Autor: Euro.cz

Přímočaré chutě jídel si vás obtočí kolem prstu stejně jako promyšlený jídelní lístek

Jediné, co Proseccu nikdy neodpustím, je, že ho mám z ruky a na Proseku nespatřuji nic zábavného. Zajet si sem se ale vyplatí. Minimálně kvůli pošírované loupané hovězí pleci.
Ostatně po všech stránkách je Prosecco italskou restaurací podle mého gusta. Žádná velkovývařovna se zvýhodněným prodejem jídla s sebou, a už vůbec ne jedna z mnoha vzájemně nerozpoznatelných pizzerií na každém druhém pražském rohu. Baví mě ochota obsluhy. Baví mě ruch uvnitř restaurace. Baví mě lampy nad stoly a baví mě promyšlený a hravý jídelní lístek.
Tak třeba věc naprosto základní – pasta: v Proseccu si vystačili se čtyřmi druhy těstovin, s ravioly a noky. Podávají je připravené od základních chutí až po složitější krajové recepty, vždy tak, aby tvar a druh těstovin ladil s ostatními surovinami receptu. Nic překombinovaného a počeštělého. Takže špagety si můžete dát boloňské, carbonara, aglio olio, s plody moře nebo s prosciuttem, sušenými rajčaty, bazalkou a parmazánem. E basta. Fusilli kuchaři připravují lososové, s krevetami a vegetariánské. (Uměla bych tu být vegetariánem: fusilli alla vegetariana jsou servírovány s grilovaným lilkem, sušenými rajčaty, lanýžovou pastou, listy špenátu a bílým lanýžovým olejem.) Penne si poručte buď s pikantním salámem, nebo s cuketou a italským špekem. Smotky zvané trofiette patří labužníkům: podávají se s nudličkami z kalamárů nebo s hříbky, pancettou, sladkým česnekem a rukolou. A takhle se dá v jídelním lístku pokračovat.

Tuňák vedle telecího

Salát mamma mia mám živě na jazyku ještě od minulé návštěvy: osm druhů salátů, osm bylin, kousky avokáda, červená cibule, křupavá pancetta, pečené krutony a dresink z podmáslí hovoří za vše. Přesto jsme mu dali vale stejně jako těstovinám a rizotu a objednali si maso.
Volba padla na dorádu královskou a loupanou hovězí plec. Děti zachovaly tvář a shodně zvolily pizzu quatro formaggi. A zatímco se ládovaly bílým chlebem a místním bylinkovým máslem, drobily všude kolem sebe, rozlévaly kolu a chovaly se vcelku nemožně, my si užívali předkrmy. Tedy užívali, vitello tonnato bezvýhradně, uzená kachní prsa se salátem z pomerančů a rukoly s ořechovobalsamicovým dresinkem už méně.
Plátky telecí kýty krájejí v Proseccu silnější, než bývá zvykem, přesto se na jazyku rozplývají a jsou ideálně měkoučké, příjemně svěží a chuťově výrazné. Tuňákovou omáčku servírují v Proseccu vedle v misce, takže si můžete každý plátek kýty potřít vrstvou podle libosti, smotat a nakrájet. Mně to vyhovuje maximálně, stejně jako voňavý, a hlavně krásně teplý toast, který je součástí jídla. Jenom porce by nemusela být tak velká. V porovnání s vitello tonnato neměla kachní prsa šanci. Na jazyku byla cítit hlavně jejich tučnost. A nebyla úplně nejměkčí.
Nevím, zda se v italské restauraci pozastavovat nad pizzou, protože ta by měla být prvotřídní přirozeně, ale v našich končinách to stále samozřejmostí není. Pizza v Proseccu z tenkého těsta dobrá je. Udělají vám ji ve dvou velikostech, respektive dětem vytvoří na požádání menší. Ochutnali jsme quatro formaggi na rajčatovém základu (k mání je i smetanový) a já bych se bez obav pustila i do pizzy s restovanými houbami, uzenou mozzarellou, parmazánem, konfitovaným česnekem a rukolou. Je to tak nepředstavitelná chuť, že bych jí dala šanci.

Dokonalá plec

Doráda královská byla, jak jídelní lístek hlásal, schovaná pod krustou z petržele, česneku a pinií. Servírka ji přinesla skvěle teplou – dva filety doplňovala napařená zelenina al dente přelitá redukcí balzamikového octa. Ačkoli česneku mohlo být v krustě klidně více a mastných piniových oříšků méně, musím uznat, že šlo o efektní spojení jemné bělomasé ryby a výrazného obalu. Zvláště když zelenina jejich souhře napomohla. Možná bych příště jen ubrala soli.
Hovězí loupaná plec je velký zážitek sám pro sebe. Připravuje se metodou sous-vide, tedy ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni po dobu několika hodin, respektive celý den. Výsledkem jsou růžové plátky masa, které se rozpadají dřív, než se jich dotknete vidličkou. Hovězí dostanete na pyré z bramborových chipsů s cibulkami v červeném víně a s plátky prosciutta. Je vám to ale jedno, protože maso je natolik chuťově vyladěné, že byste si k němu klidně dali jen obyčejnou kaši nebo placky z tálu. U žádného pokrmu vás neobtěžují zbytečné kudrlinky, salátky, přílohy ani umělecké vlohy kuchařů. Vše je přímočaré: tvary talířů, jídlo i jeho chuť.
Závěr měl patřit hovězí pleci. Jenže já jej bohužel lehce pokazila kávou a dezertem. Vezmu-li v úvahu, že espreso má mít 25 až 30 mililitrů a mělo by být servírováno v nahřátém šálku, dostala jsem spíše bazén. Tekutina přede mnou měla potrhanou pěnu, kterou by i kdejaká mašinka na kapsle zvládla lépe.
A nakonec panna cotta: jakkoli byla lehká, vláčná a lahodná, byla studená až příliš a s každým dalším soustem byla cítit její větší nakyslost. A to já neodpouštím. Dětem ale chutnala moc a zřejmě ji nejlépe popisuje jejich hodnocení, že je taková krásně pribiňáková. Příště zkusím tiramisu.

Ristorante & Pizzeria Prosecco
Prosecká 852/66, Praha 9-Prosek (Prosek Point – Budova B)
tel.: 777 257 247
e-mail.: rezervace@ristoranteprosecco.cz, info@ristoranteprosecco.cz
www.ristoranteprosecco.cz
Otevírací doba: denně 11.00–23.00
Kuchyně: jídla ze všech regionů Itálie
Země původu nabízených vín: Itálie, Španělsko, Francie, Česká republika, Nový Zéland, Austrálie, Argentina, Chile

Plusy
+ milá a znalá obsluha, informovaná o surovinách, ze kterých se pokrmy připravují, stejně tak o podrobnostech receptů
+ metodou sous-vide připravovaná masa
+ vinný humidor
+ tematicky a sezonně nabízená jídla
+ elegantní a klidný interiér
+ jednoduché chutě jídel

Minusy
- poloha lehce mimo centrum

Výběr z jídelního lístku
Vitello Tonnato (plátky telecí kýty s tuňákovou omáčkou, listy salátu a křupavým toastem) 165 Kč
Antipasto toscano (šunka San Daniel, lardo, toskánské salámy, parmazán, ligurské olivy v oleji a kapary)
285 Kč
Minestrone (tradiční italská zeleninová polévka) 55 Kč
Insalata mamma mia (8 salátů a 8 bylin s avokádem, křupavou slaninou pancetta, červenou cibulí, vařeným vejcem, ligurskými olivami, sušenými rajčaty a dresinkem z podmáslí a pečenými krutony) 169 Kč
Penne con zucchine e lo speck (domácí penne rigate s cuketou, italským špekem pancetta a parmazánem) 125 Kč
Trofiette ai funghi (trofiette s restovanými hříbky, cibulkou, pancettou, parmazánem, sladkým česnekem a rukolou) 189 Kč
Risotto allo zafferano con vino prosecco e funghi (šafránové risotto s vínem prosecco, sušenými hříbky, morkem a silným telecím vývarem) 260 Kč
Baccalá alla siciliana (sicilská makrela připravená metodou sous-vide s plátkem prosciutta v křupavé briošce s grilovanou zeleninou „Caponata siciliana“) 355 Kč
Coniglio con Gnocchi e pancetta (konfinované králičí stehno s křupavou slaninou pancetta, domácí bramborové noky s kapustou a hříbkovo-smržovou omáčkou) 325 Kč
Bovino „Sous-vide“ con puré di patate, cipolline al vino rosso e prosciutto crudo (loupaná hovězí plec brasírovaná po celý den metodou sous vide na pyré z bramborových chipsů s cibulkami cipoline v červeném víně a plátky šunky prosciutto crudo) 299 Kč
Panna cotta 79 Kč

BRAND24

Výběr z vinného lístku
Prosecco Special Edition „Ristorante Prosecco“ Cuvé Brut, Bisol, Veneto 390 Kč
Prosecco di Valdobbiadene „N.10“ V.S.Q.P.R.D., Spumanti VALDO S.r.l., Valdobbiadene, Veneto 990 Kč
Champagne Dom Pérignon, Dom Pérignon, Champagne 4490 Kč
Gavi dei Comunedi Gavi D.O.C.G., Nicola Bergoglio, Gavi, Piemonte 490 Kč
Pinot Grigio I.G.T, Zonin, Veneto 250 Kč
Barolo D.O.C.G., Vigna Bussia, Sergio Barale Barolo, Piemonte 2490 Kč
Valpolicella D.O.C. Classico, Azienda Agricola Brigaldara, San Pietro in Cariano, Veneto 590 Kč
Long Row, Riesling, Family Angove, South Australia 450 Kč
Cono Sur 20 Barrels Chardonnay, Vina Cono Sur S.A., Casablanca Valley 790 Kč

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).