Menu Zavřít

Nejhorší předpovědi o roce 2008

7. 1. 2009
Autor: Euro.cz

Loňský rok skoro každého zaskočil...

[perex]
Loňský rok zaskočil skoro každého, ale některé prognózy byly výrazně chybné. Zde je bez zvláštního pořadí deset nejhorších předpovědí. Peter Coy

1. „Přichází velmi silné a trvalé zotavení. Bude ale třeba ještě pár dnů, aby se nastartovalo. Držte se a neztrácejte naději!“ – Richard Band, editor, Profitable Investing Letter, 27. 3. 2008 V době této předpovědi měl Dow Jonesův index 12 300 bodů. Koncem prosince byl na 8500 bodech.

2. Pojišťovna AIG „by mohla mít ve druhém čtvrtletí obrovské zisky“. – Bijan Moazami, analytik, Friedman, Billings, Ramsey, 9. 5. 2008 AIG zakončila uvedené čtvrtletí ztrátou pěti miliard dolarů a další čtvrtletí prodělala 25 miliard. V září ji převzala americká vláda, která použije nebo půjčí 150 miliard dolarů, aby pojišťovnu udržela nad vodou.

3. „Freddie Mac a Fannie Mae jsou v zásadě zdravé… Myslím, že jsou v dobré kondici, aby šly kupředu.“ – Barney Frank (demokratický poslanec za stát Massachusetts), předseda výboru Sněmovny reprezentantů pro finanční služby, 14. 7. 2008 O dva měsíce později vláda uvalila na tyto hypoteční obry nucenou správu.

4. „Nejsem ekonom, ale jsem pevně přesvědčen, že rosteme.“ – Prezident George W. Bush, 15. 7. 2008 Kdepak. Od června do září klesal hrubý domácí produkt ročním tempem 0,5 procenta. Dne 1. prosince Národní úřad pro hospodářský výzkum (National Bureau of Economic Research, NBER) vyhlásil, že v prosinci 2007 začala recese.

5. „Myslím si, že Bob Steel je právě tím člověkem, který tuto banku obrátí k lepšímu, a proto jsem vám řekl, abyste na slabých hodnotách kupovali Wachovii.“ – Jim Cramer, komentátor CNBC, 15. 9. 2008 O dva týdny později Wachovia téměř zkrachovala poté, co vkladatelé utekli. Vrchní ředitel Steel nakonec souhlasil s převzetím bankou Wells Fargo. Od 15. září do 29. prosince ztratily akcie Wachovie polovinu hodnoty.

6. „Prodeje existujících domů a bytů budou mít v roce 2008 tendenci růst.“ – Titulek tiskového prohlášení Národní asociace obchodníků s nemovitostmi (National Association of Realtors, NAR), 9. 12. 2007 Dne 23. 12. asociace uvedla, že listopadové prodeje byly o jedenáct procent nižší než o rok dříve a bytová výstavba poklesla nejvíce od Velké hospodářské krize.

7. „Myslím, že koncem roku bude barel (ropy) za 150 dolarů.“ – T. Boone Pickens, 20. 6. 2008 Barel ropy tehdy stál asi 135 dolarů. Koncem prosince se pohyboval kolem 40 dolarů.

8. „Očekávám, že dojde k nějakým bankrotům… Nepředvídám žádné vážné problémy tohoto druhu u velkých mezinárodně činných bank.“ – Ben Bernanke, předseda Federálního rezervního systému, 28. 2 . 2008 V září se banka Washington Mutual stala největší finanční institucí v dějinách USA, která zkrachovala. V listopadu potřebovala ještě větší pomoc banka Citigroup.

9. „V dnešním regulačním prostředí je prakticky nemožné porušit pravidla.“ – Bernard Madoff, finanční manažer, 20. 10. 2007 Madoff byl 11. prosince zatčen za údajné provozování pyramidové hry známé jako Ponziho schéma. Investory připravil asi o padesát miliard dolarů.

10. „Přibývají důkazy, že části trhů s pohledávkami… znovu ožívají.“ – Peter Coy a Mara Der Hovanesianová, BusinessWeek, 1. 10. 2007 Ajaj.

[druhý text]
PŘEBERTE SI TO Kerry J. Sulkowicz

Co je třeba pro emocionální zvládání zlých hospodářských časů, kdy lidé přicházejí o peníze, zaměstnání, bydlení a další majetek?

Jedním slovem houževnatost. Ve zlých časech má zásadní význam – nejen pro ekonomiky, ale i pro lidi – schopnost rychle se vzpamatovat. Mnozí psychologové to považují za klíčovou složku emocionálního zdraví. Pozorovali, že houževnatí lidé si při zvládání úzkosti vedou od přírody lépe. A to jim umožňuje vidět ve strádání zrnka příležitosti. Co by emocionální houževnatost znamenala tváří v tvář současné krizi? Schopnost nedat se smést při globální panice a adaptovat se co možná nejnápaditěji na vlastní prohry a ztráty.
Stejně jako většina osobnostních rysů, i kořeny houževnatosti se obvykle vyvíjejí v dětství, kdy určitá kombinace temperamentu, rodinné podpory a možná obyčejného štěstí pomáhá jedinci překonávat nesnáze – dokonce i něco tak traumatického jako ztrátu jednoho z rodičů. Jakmile se s tím vypořádá, takové zkušenosti se mohou přenést do dospělosti ve formě houževnatosti. Znamená to, že člověk musí trpět, aby u něho vznikla tato vlastnost, nebo že je příliš pozdě stát se houževnatým v dospělosti? Vůbec ne. Avšak stejně jako se nedá uspíšit emocionální zdraví, člověk se nemůže stát houževnatým přes noc nebo pouhou vůlí anebo když si přečte nejnovější knihu na toto téma. Místo toho se houževnatost získává rostoucím sebeuvědomováním. Člověk musí být propojen s důvěryhodnými a upřímnými blízkými přáteli, kteří mu pomáhají budovat sebevědomí. Člověk potřebuje být opakovaně vystaven řadě obtížných okolností a potom je překonat. (Před několika lety jsem jednoho z generálních ředitelů, jimž jsem radil, přinutil, aby se vzepřel svým obavám a navzdory ztrátám riskoval. Tato taktika – nakonec vytvořil nové výrobky – se vyplatila, a to jak doslova, tak v podobě trvalého sebevědomí.) Při současném kolapsu vidím, že u generálních ředitelů, s nimiž hovořím, působí faktor houževnatosti. Někteří vidí nebezpečnou a nepředvídatelnou dobu, kterou, jak doufají, „přečkají“. Jiní tyto události považují za šanci se poučit, přičemž se soustředí na ochranu svých firem a hledání příležitostí. Není snadné vymyslet, jak překonat ztrátu zaměstnání, bydlení nebo podstatné části úspor. Houževnatost však může pomoci zažehnat krajní úzkost, která brání jasnému myšlení, jednání a schopnosti si představit, co je hned za rohem.


Kerry J. Sulkowicz. M. D., psychoanalytik a zakladatel společnosti Boswell Group, radí generálním ředitelům v oblasti psychologických aspektů podnikání. Posílejte mu otázky na adresu analyzethis@businessweek.com.

BRAND24

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

PŘEKLAD: Jiří Kasl

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).