Menu Zavřít

Nejen náznaky snižování úroku

13. 3. 2006
Autor: Euro.cz

ZLEVŇOVÁNÍ HYPOTÉK Hypoteční banka v minulém týdnu snížila úrok u některých produktů. Byť jde o jen 0,1 procenta, je zřejmé, že obavy ze zdražení hypoték pro tuto chvíli nejsou na místě. Mírné snížení úročení, k němuž minulý týden přistoupila Hypoteční banka a vzápětí také ČSOB (jde o jednu finanční skupinu), není jedinou novinkou, kterou nastávající jarní sezona přináší domácímu hypotečnímu trhu.

ZLEVŇOVÁNÍ HYPOTÉK

Hypoteční banka v minulém týdnu snížila úrok u některých produktů. Byť jde o jen 0,1 procenta, je zřejmé, že obavy ze zdražení hypoték pro tuto chvíli nejsou na místě.

Mírné snížení úročení, k němuž minulý týden přistoupila Hypoteční banka a vzápětí také ČSOB (jde o jednu finanční skupinu), není jedinou novinkou, kterou nastávající jarní sezona přináší domácímu hypotečnímu trhu.

Konkurenční boj na poli cen hypoték (tedy výše úročení), který vzplanul před třemi lety, už - vzhledem k extrémně nízkému úroku - vyčerpal své možnosti. Marketing hypotečních bank se proto soustřeďuje na nové produkty a prodejní servis.

BRAND24

Co se prvního týká, k posledním novinkám patří například hypotéka „2 v 1“, jejímž prostřednictvím lze financovat jak koupi, tak vybavení nemovitosti. GE Money Bank zase právě minulý týden začala nabízet speciální úvěr určený vybraným profesím (advokáti, lékaři). Žadatel nemusí předkládat potvrzení o výši příjmů, které nahrazuje jeho čestné prohlášení. Tento typ hypotéky navazuje na podobné produkty jiných bank, které se objevily už loni. K jejich vzniku vedly zvláštní poměry v některých profesích, kde se generují značné neoficiální příjmy (typicky jsou to pracovníci v pohostinství), nebo prostě nechuť zejména vyšších příjmových skupin příjmy vůbec zveřejňovat. Takzvaná „číšnická hypotéka“ má ale poměrně citelná omezení, obvykle se striktně omezuje její výše. U GE například může tvořit maximálně 50 procent ceny nemovitosti.

Vedle produktových novinek se v nabídce hypotečních bank objevují různé slevy či bonusy (například eliminace poplatku za sjednání podmínek úvěru). Se zvláštním trumfem v konkurenčním boji přišla Raiffeisenbank. Zatím jako jediná domácí banka se může pochlubit přistoupením k hypotečnímu kodexu. Jeho smyslem je zejména ochrana žadatele o úvěr, a to zejména stanovením charakteru a množství předsmluvních informací. Loni se v Česku poskytlo 52 tisíc hypoték za přibližně 100 miliard korun. V posledních letech objemy hypotečních půjček rostou každým rokem o desítky procent, letos tomu pravděpodobně nebude jinak. Zvláště s ohledem na možnost zvýšení daňové sazby ze současných pět na 19 procent.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).