Menu Zavřít

Nejdůležitější pro firmu? Zaměstnanci

7. 12. 2009
Autor: profit

Také máte někdy v práci pocit, že vám všichni ostatní dávají najevo, že vy jste jeden z těch nižších článků v hierarchii celé společnosti? I když třeba doopravdy vaše pozice nepatří k top managementu nebo nesedíte zrovna ve vedení společnosti, i vy jste veledůležitým článkem a zaměstnancem ve firmě.

Autor: Martin Siebert

Ty nižší pozice

Často se říká, že asistentky nebo recepční jsou holky pro všechno, respektive dělají práci, kterou nechtějí dělat jejich šéfové a nadřízení. Skutečně to tak chodí, ale práce se sama o sobě neudělá. A i když se může jednat o banalitu jako objednávání kancelářských potřeb, i zázemí společnosti je důležité. Když recepce neobjedná papíry, na co bude zbytek firmy tisknout? Všichni spoléhají na to, že bude vždy všeho dostatek – ale o to se také musí někdo starat.

Na asistentkách jako pravých rukou svých šéfů mnohdy stojí velké obchody. Jelikož naši nadřízení každý den běhají po všemožných meetinzích, poradách a ostatních veledůležitých jednáních, jsou to právě jejich asistentky, které se musí postarat o hladký průběh vyřizování všech věcí okolo. I když jsou naši šéfové časově vytížení a my jim i často zařizujeme jejich soukromé záležitosti, někdy nejsou schopni naše nasazení a talent pro vyřízení neřešitelných úkolů ocenit.

Šéfové oddělení

I vedoucí jednotlivých oddělení jsou pro správné fungování celé společnosti klíčoví. Rozdělují práci pro své kolegy a zároveň je kontrolují, jestli dělají všechno tak, jak by mělo být. Tito lidé mají na starosti závažnější věci, rozhodují o důležitých transakcích a vyššímu vedení referují o fungování svého oddělení. Jenže i ve velkých firmách se najdou tací, kteří „neuznávají“ či dokonce pohrdají celým oddělením.

„Dělám vedoucí oddělení v jedné nadnárodní společnosti. Máme po Praze několik poboček a já vedu oddělení na jedné z nich. I když se ostatním může zdát tento úsek nedůležitý, ne-li zbytečný, není to pravda. Data, která zpracováváme, vlastně připravujeme jako podklady pro jiná oddělení, která s nimi dále pracují a nakládají. Kdybychom primárně ta data nezpracovali, ostatní se skoro nehnou,“ potvrzuje i sedmadvacetiletá Lenka.

Účtárna

Asi nejméně oblíbené ve společnosti bývají paní účetní. Dost lidí si je stále představuje jako brýlaté postarší paní s ostrým jazykem a nepříjemně propichujícím pohledem. Jenže jejich námitky jsou ve většině případů opodstatněné. Zodpovídat ve firmě za správnost financí a všech dokladů není jednoduchým úkolem. Ne každý člověk má ekonomické vzdělání, a proto neví, jak má vypadat bezchybný doklad.

Na druhou stranu v půlce měsíce netrpělivě čekáme, až nám na stole přistane výplatní páska a na účtu po dlouhém měsíci přibudou těžce vydělané peníze.

IT oddělení**

BRAND24

Bez IT oddělení se v dnešní době žádná firma neobejde. I když má každý člověk nějaké ty základy, co se počítačů týče, při závažnějším problému si poradit nedokáží a musí se obrátit právě na IT oddělení. Tam často sedí opravdové kapacity.

Více na Ladyzone.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).