Menu Zavřít

Nejbohatší Ukrajinec odmítl „znárodnění“ donbaských podniků

2. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Podniky nejbohatšího ukrajinského podnikatele Rinata Achmetova se dostaly do sporu s donbaskými separatisty, kteří se ve středu rozhodli vyvlastnit ukrajinské hutní a těžební provozy působící na jimi kontrolovaném území.

Achmetovova finanční skupina System Capital Management (SCM), která je na Donbasu největším zaměstnavatelem, převedení svých podniků pod povstaleckou správu odmítá a považuje ho za nepřijatelné.

Krok samozvaných lidových republik na východě Ukrajiny je reakcí na dopravní blokádu povstaleckých území, kterou od počátku února zavedli příslušníci radikálních ukrajinských uskupení a poslanci nacionalistických stran v kyjevském parlamentu. Povstalci dali Kyjevu ultimátum, podle něhož ukrajinské podniky na separatistickém území „znárodní“, pokud blokáda neskončí. Ve středu oznámili, že znárodnění vstupuje v platnost.

„Soukromý majetek je svrchovaný a požadavky převést naše podnikání (pod povstaleckou správu) a platit daně samozvaným republikám jsou nepřijatelné,“ uvádí se v prohlášení SCM, o němž dnes informoval ukrajinský tisk. „Žádný nátlak nás nepřinutí, abychom právní úpravu podnikání změnili,“ konstatuje skupina, jejímž je Achmetov jediným vlastníkem.


Ukrajinský paradox: uhlobaron Achmetov potřebuje polské uhlí

Rinat Achmetov

Rinat Achmetov (Foto: ČTK)


Ve středu jeden z Achmetovových telekomunikačních podniků v Doněcku oznámil, že jeho objekty obsadili ozbrojenci. Stejný osud podle skupiny SCM potkal i sídlo donbaské humanitární organizace, kterou ukrajinský miliardář financuje. Doněck, který leží nedaleko frontové linie, mají od začátku povstání v roce 2014 pod kontrolou proruští radikálové.

Dopravní blokáda vážně komplikuje ukrajinskou ekonomiku a vláda prezidenta Petra Porošenka její zavedení stále ostřeji kritizuje. Krizí procházejí zejména energetické provozy, které jsou závislé na přísunu donbaského uhlí. Stále více ukrajinských oblastí pociťuje nedostatek elektřiny, v řadě regionů byla podle médií vyhlášena regulační opatření.

BRAND24

Organizátoři blokády dnes podle agentury Unian oznámili přechod ke druhé etapě své akce. Kromě železničních tratí budou prý blokovat i automobilové spojení s Donbasem.

Čtěte dále:

Vyměňme Krym za Donbas, navrhuje Savčenková

Na Donbase užíváte zbraně hromadného ničení. Máme důkazy, vzkazují Rusové Kyjevu

NATO: Ukrajina čelí nejtužším bojům za dva roky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).