Menu Zavřít

Neexistující diplomatická válka

16. 6. 2015
Autor: Euro E15

Je dost těžké věřit v dnešní době zprávám, když je motivací k jejich vzniku přání události a ne událost samotná. Teď naposledy se v téhle lázni vykoupal prezident Miloš Zeman a přiznejme si, že nevinně.

Řeč je o přerušení diplomatických styků, které měla Česku vyhlásit Saúdská Arábie kvůli jeho výrokům o islámu. Na jednu stranu by to vypadalo logicky. Prezident se dopustil několika přešlapů, navíc v lednu se dost nešťastně uřekl i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, když přirovnal wahhabistické skupiny k teroristům. Potíž je v tom, že wahhabismus je v Saúdské Arábii státní náboženství, což ministr příliš nedomyslel.

Všechno by tedy zapadalo. Okamžitě se objevily zprávy, že Saúdská Arábie hrozí sankcemi, a že miliardy ze vzájemné obchodní výměny jsou v ohrožení. Nejsou. Zprávu trochu dychtivě převzala tuzemská média z listu Al - Vatan, který nepatří mezi stoprocentně spolehlivá média. Podle zdrojů Eura Al - Vatan použil informace několik měsíců staré (zřejmě z doby Zaorálkových výroků), dobarvil je, a řeší jimi vlastní obchodní spory. Skutečnost je taková, že nyní je naopak u konce důležitá obchodní cesta, kterou podnikli do Česka saúdskoarabští byznysmeni s cílem vzájemný obchod navýšit.

Ale Miloše Zemana nic mrzet nemusí. Něco obdobného udělala před pár dny nechtěně ruská média. Před Putinovou návštěvou Vatikánu se objevily zprávy, že od papeže dostane medaili. Chápejte, takové ocenění, medaile od papeže. Navíc co pojem medaile znamená v autoritativním ruském režimu… Jenže omyl, ruská média to s horlivostí trochu přehnala. Vladimir Putin dostal medailon.

Slovo je to sice podobné, ale význam úplně jiný. Na medailonku je navíc vyobrazen anděl mírotvorce, spravedlnosti, solidarity a ochrany. Co tím chtěl asi papež František prezidentu Putinovi naznačit?
Není moc lehké být prezidentem, když na vás mají ostatní spadeno.

eurokomentáře


Čtěte také:

Saúdové prý zrušili obchodní fórum kvůli Zemanovým výrokům o islámu

BRAND24

Zeman: Islámský stát je větší hrozbou, než Rusko

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).