Menu Zavřít

Nedrobte zakázku mezi dodavatele

22. 5. 2006
Autor: Euro.cz

INFORMAČNÍ SYSTÉMY Jeden dodavatel informačních technologií pro celou firmu, to je základní předpoklad pro snadnou správu celého systému. Komplexní řešení včetně financování nyní nabízí společný projekt společností IBM a LCS. Používáte na míru nastavený informační systém?

INFORMAČNÍ SYSTÉMY Jeden dodavatel informačních technologií pro celou firmu, to je základní předpoklad pro snadnou správu celého systému. Komplexní řešení včetně financování nyní nabízí společný projekt společností IBM a LCS.

Používáte na míru nastavený informační systém? Tak to jste se možná již setkali s následujícím problémem. Jedna firma dodá počítače a tiskárny, další servery, jiná zase vytvoří podnikový software. A když se něco pokazí a uživatel ani často neví, kde chyba nastala, není jasné, na koho z dodavatelů se obrátit.

O řešení tohoto problému se snaží nově vytvořená aliance mezi firmami LCS Internacional a IBM Česká republika. Společný projekt s názvem Easy ERPack zahrnuje informační systém LCS Noris Now společně s IBM servery a IBM softwarem. „Zkoumali jsme trh malých a středních podniků a zjistili jsme, že mají zájem o dodání informačních systémů a nejen o nákup software nebo naopak o krabici s hardwarem. Střední firmy stojí o kompletní dodávku, servis i financování,“ vysvětluje Martin Šimek z LCS.

SOFTWARE A ÚVĚR V JEDNOM

Součástí nabídky je i finanční řešení. „Vznikla jakási interní banka IBM, která umožňuje splátkové řešení pořizovací hodnoty nabízených produktů,“ vysvětluje Michal Duba z IBM. Jde o operativní leasing přímo od dodavatelské aliance. Klient se tak nemusí zadlužovat u jiné společnosti, ať už banky nebo leasingové společnosti. Navíc v programu Easy ERPack nemusí zákazník ani platit počáteční akontaci a měsíční splátky mohou začínat na 20 tisících korunách, což je podle Duba cena přijatelná i pro menší firmy.

Operativní leasing umožňuje firmám nezaostat za technologickým vývojem. Po uplynutí leasingové doby totiž může vyměnit servery za nové a investice do hardware tak nezastarává. „Klient si ale může vybrat - od placení v hotovosti, přes finanční leasing až po novou nabídku leasingu operativního. A to včetně kombinací těchto možností,“ vysvětluje ředitel pro strategický vývoj společnosti LCS Petr Maňas. „V praxi jsme dokázali operativní leasing nabídnout jen na vlastní služby, dosud ale nikdy na kompletní dodávku,“ dodává Martin Binder z divize Byznys Partners IBM.

V praxi to vypadá následovně: Cenu za balíček nemusí odběratel zaplatit okamžitě v plné výši. Pro pořízení balíčku Easy ERPack může využít finanční službu na bázi leasingu pro hardware a rozloženého splácení pro software, přičemž platby jsou rozloženy na 36, případně až na 48 měsíců, podle bonity zákazníka. Zákazník může využít jak finančního, tak i operativního leasingu nebo dodavatelského úvěru.

BRAND24

PRO ÚČETNÍ I PRO SKLAD Cena celé dodávky se může pohybovat od půl do jednoho milionu korun. Záleží zejména na počtu splátek a požadavcích firmy na vytvářený systém. Čím více pracovníků v jedné firmě může s nabízenými programy pracovat, tím je cena vyšší. Zatím se počítá s pěti až 30 uživateli, nabídku ale hodlají dodavatelé rozšiřovat. Systém Easy ERPack dnes nabízí řešení pro ekonomiku (účetnictví, fakturace, banka, pokladna, zakázka), majetek, obchodní sklad (nákup, prodej a skladové hospodářství), smlouvy a mzdy. V budoucnu by program mohl řešit i oblast samotné výroby. Nezanedbatelnou výhodou společně nabízeného produktu je fakt, že servisní záležitosti nemusí firmy řešit s každým dodavatelem zvlášť. „Ať už se zákazník obrátí na jednu nebo druhou firmu z aliance, dostane kompletní řešení svého problému,“ slibuje Maňas. O balíček informačního systému včetně finančního zázemí by měly mít podle představ dodavatelské aliance zájem desítky středních firem ročně. Zájem prý projevila i slovenská veřejnoprávní televize, ale dodávek pro tak veliké společnosti budou podle IBM spíš výjimečné. PRAKTICKÉ RADY

Finanční leasing znamená pronájem movité věci. Po jeho skončení přechází předmět leasingu za dohodnutou kupní cenu do vlastnictví nájemce. Operativní leasing je pronájem movité věci, po jehož skončení se předmět leasingu zpravidla vrací pronajímateli. Full service leasing je operativní leasing, při němž jsou zákazníkovi poskytnuty také doprovodné volitelné služby.**

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).