Menu Zavřít

Nedostatky v zákoně o inspekci práce

1. 8. 2005
Autor: Euro.cz

Hospodářská komora Od začátku července vstoupil v účinnost zákon o inspekci práce (plné znění jsme uveřejnili v Profitu č. 29/2005). Hospodářská komora měla k zákonu několik desítek připomínek. Bohužel však nebyly zohledněny, takže v právní normě zůstaly také některé nedostatky.

**Hospodářská komora

Od začátku července vstoupil v účinnost zákon o inspekci práce (plné znění jsme uveřejnili v Profitu č. 29/2005). Hospodářská komora měla k zákonu několik desítek připomínek. Bohužel však nebyly zohledněny, takže v právní normě zůstaly také některé nedostatky.

„Zdá se, že navrhovatel zákona -zejména v části věnované přestupkům a správním deliktům - opsal pasáže zákoníku práce týkající se bezpečnosti a ochrany zdraví při práci do všech podrobností a doplnil k nim sankce za porušení těchto pravidel,“ říká Lidmila Kleinová, prezidentka Komory bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární ochrany (BOZP). „Není mi jasné, podle jakého klíče byla stanovena míra přestupků a správních deliktů za jednotlivá pochybení nebo nedostatky. Podle nového zákona tak například může být uložena pokuta za nesprávné umístění bezpečnostních tabulek do výše dvou milionů korun. Jednak mi přijde tato částka naprosto neadekvátní, jednak zákon ani jiné právní předpisy nedefinují, co je správné umístění. Posouzení přestupku či správního deliktu a stanovení výše pokuty je ponecháno na inspektorovi,“ dodává. Již dnes se navíc předpokládá, že zákoník práce bude v nejbližší době novelizován, a je tedy otázkou, zda také zákon o inspekci práce nebude pár měsíců po svém vzniku opět upravován.

Komora BOZP kritizuje nepřipravenost aparátu, který byl měl již dnes inspekci práce provádět, a který přesto ještě není vytvořen. Noví inspektoři, již by se měli rekrutovat také z řad zaměstnanců úřadů práce a celníků, nebyli zatím ani vyškoleni. „Tito lidé, při vší úctě, nemají o bezpečnosti práce ponětí. Není ani zřejmé, kdo, jakým způsobem a podle jakých manuálů je školit bude,“ vysvětluje Lidmila Kleinová své obavy z toho, že na posudku těchto lidí bude záležet, zda případné nedostatky ohodnotí pokutou ve výši dvou set tisíc nebo třeba dvou milionů korun.

Podle Kleinové se nesporně jedná o zákon, který díky nejednoznačnému výkladu dává prostor korupci a rozhodně nepřispěje ke zvýšení bezpečnosti práce: „Podnikatelé, kteří pravidla dodržovali, v tom budou pokračovat, ti, kteří je obcházeli, si díky tomuto zákonu velmi snadno najdou cestu, jak příslušného úředníka podplatit.“

Nedodržením povinností spojených s evidencí, šetřením a ohlašováním pracovních úrazů se zabývá dokonce šest odstavců zákona. Výše pokut, které v tomto případě mohou být uloženy, dosahuje 5,5 milionu korun. V tomto i dalších případech je posouzení dodržení nařízení ponecháno na subjektivním hodnocení inspektora, přitom menší firmě by pokuta již na polovině této částky způsobila značné problémy.

BRAND24

Zákon stanovuje práva a povinnosti inspektora i práva a povinnosti kontrolované osoby. Jakým způsobem budou kontroly probíhat, se ale čeští podnikatelé v zákoně o inspekci práce nedočtou. „Zákon pamatuje i na to, že si inspektoři ke své práci mohou přibrat odborníka. Koho lze za odborníka považovat, už ale zákon neříká, přesto je povinností podnikatele tohoto odborníka respektovat. Podnikatel podle litery zákona také nemusí být o připravované kontrole informován, musí ale zajistit kontrole přístup do firmy,“ dodává prezidentka Komory BOZP.

Tuto část připravuje Hospodářská komora ČR

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).