Menu Zavřít

Nečas zvítězí. S políčkem, či bez?

14. 10. 2011
Autor: Euro.cz

Premiér si pro kongres své strany napsal ideální scénář. Není ale jisté, že mu vyjde stoprocentně

Nečekejte nic zásadního. Vystoupí Petr Nečas, pochválí nás, jak jsme dobří a co vše z reforem jsme už prosadili. Pak se přihlásí o slovo Petr Tluchoř a zanadává, jak je ODS nedemokratická a kterak bychom neměli být ve vládě se sektou Věci veřejné. Poté budou následovat vystoupení delegátů, zpravidla na podporu Nečasova názoru a s odsouzením Tluchořova postoje. Nakonec se odhlasuje prodloužení mandátu vedení, zamítnou ostatní návrhy změn stanov, třeba zúžení výkonné rady, dáme pár panáků a pojede se domů. Přesně tak nějak a podobnými slovy odhadují obvykle dobře informovaní občanští demokraté průběh sobotního (22. října) nevolebního kongresu své strany. Zřejmě není příliš důvodů jejich scénáři nevěřit. S posledními dny před kongresem ale i v ODS přituhuje a nervozita vzrůstá. Nehraje se už ani tak o to, co se stane během, ale spíše po kongresu.

Zákulisní práce

Důležitým signálem pro průběh kongresu byl už regionální sněm, na kterém o post předsedy středočeského regionu soupeřili Petr Bendl s Petrem Tluchořem. Dlouho byl za jednoznačného favorita pokládán Tluchoř, který zcela suverénně ovládl předchozí regionální radu. Nejen prosazením volebního sněmu proti vůli vedení ODS v čele s Nečasem, ale i odmítnutím veškerých výše uvedených změn stanov. Poté se ale premiér pustil do riskantní hry s odvoláním Tluchořova spojence Ivana Fuksy z postu ministra dopravy a jeho nahrazení právě Bendlem.
Do toho se předseda ODS pustil do intenzivního objíždění středočeských organizací. V den páteční uzávěrky tohoto vydání týdeníku Euro už v kuloárech běhaly informace, že se síly mezi Bendlem a Tluchořem srovnávají 50 : 50, což ještě ve čtvrtek připouštěli i lidé z Tluchořova okolí. Důvodem nemuselo být jenom Nečasovo snažení, ale i zákulisní práce vlivného středočeského podnikatele Iva Rittiga. Ti, kteří jsou s ním v kontaktu, tajemně naznačovali, že středočeské delegáty mohou zlomit i „obavy z ekonomických dopadů“. Do toho se ve čtvrtek večer rozběhly spekulace, že by Tluchoře mohl podrazit jeho spojenec Marek Šnajdr pod hrozbou odvolání ze správní rady VZP. Šnajdr ovládá zhruba čtvrtinu delegátů. Kdyby přeběhl k Bendlovi, bylo by rozhodnuto. „Jsou to záměrně vypouštěné fámy, absolutně tuto možnost vylučuji,“ komentoval to další z Tluchořových spojenců. Sám bývalý šéf poslaneckého klubu nechtěl spekulace komentovat a Šnajdr nezvedal telefon.
Jestliže právě uplynulou sobotu Tluchoř v boji s Bendlem zvítězil, nebude to zřejmě pro dění na celorepublikovém kongresu nic moc znamenat. Rozpolcení Středočeši totiž ani tak nebudou mít dost sil kongres výrazně zvrátit, nemají totiž příliš podpory z ostatních krajů. Na druhé straně by to byl pro Nečase pořádný políček. V rámci středočeské ODS by totiž svým tahem s Fuksou nedosáhl vůbec ničeho, a ještě by mu ve vládě zbyl Bendl. Kdyby nezvítězil, premiérovi by to v rámci ODS žádné hlasy nepřineslo, a ještě by měl za ministra člověka, který mezi stranickými křídly nejen přebíhá, jak se mu to hodí (kdysi od Topolánka k Bémovi a zase zpět), ale resortu zemědělství příliš nerozumí.

BRAND24

Odvolání na druhou

Dalším velkým tématem, které se sice nebude řešit přímo na kongresu, ale bezprostředně s ním souvisí, je pozice ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Šéf plzeňské ODS s vlivným Romanem Jurečkem za zády je všeobecně pokládán za muže na odstřel.
Kromě „vyčichlých“ spekulací, že v době vládní krize okolo Kristýny Kočí počítali s Pospíšilem na Nečasovo místo (Plzeňáci to kategoricky odmítají), jde hlavně o bývalého vrchního žalobce v Praze Vlastimila Rampulu. Toho Pospíšil již v červenci odvolal proti výslovnému přání Petra Nečase. Poté dostal ministr spravedlnosti od premiéra druhé zadání: po Rampulově rozkladu proti odvolání jeho námitky uznat a ponechat ho ve funkci.
Jenže rozkladová komise Pospíšila podržela a ten ho v pátek 14. října definitivně odvolal. Zjevně si vyhodnotil, že nejlepší obranou je útok. Rampulovi totiž bývá připisováno napojení na justiční mafii a krajské kmotry. Samotní Pospíšilovi spolupracovníci už dříve týdeníku Euro řekli, že si je ministr vědom, že v tomto případě budou média i veřejnost (na které podle nich dá Pospíšil více než na premiéra) na jeho straně. Kdyby pak měl od premiéra přijít návrh na Pospíšilovo odvolání, mohl by ho ministr a stále jeden z nejpopulárnějších politiků v zemi prodávat ve stylu: sáhl jsem na justičního mafiána a kmotrům se to nelíbilo, a tak ve spojení s Nečasem prosadili mé odvolání.
Tomu všemu by nahrávaly i nedávné spekulace z ODS, že by první krok mohl udělat Nečas a popravit Pospíšila ještě před kongresem. Těžko říct, zda se jednalo o skutečný záměr, nebo spíš o mediální hry. Takových bývá před každým kongresem nepočítaně, ačkoli už kolovalo jméno případného nástupce – advokáta Petra Tomana. Nečas by ale takovým krokem riskoval, že se podle pořekadla „nepřítel mého nepřítele je mým přítelem“ například Plzeňáci spojí s „tluchořovci“, což by mohlo efektem valící se koule nabalovat další.

Pospíšilův trumf

Jiří Pospíšil zřejmě drží v rukou ještě jeden „trumf“, který by mohl situaci zamíchat. Tím je postoj Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana k údajné korupční kauze exministra životního prostředí a místopředsedy ODS Pavla Drobila, dnes jednoho z Nečasových nejloajálnějších spojenců. Státní zástupkyně z Prahy 1 sice před časem Drobilovo stíhání zastavila, ale proti jejímu verdiktu začali vystupovat představitelé protikorupční policie i policejní prezident Petr Lessy. Nejvyšší státní zastupitelství si vzalo případ ke kontrole. Předminulou neděli šéf protikorupční policie Tomáš Martinec v diskusním pořadu ČT prohlásil, že jsou připraveni Drobila obvinit, v pondělí týdeník Euro získal informace, že Zemanův náměstek Igor Stříž už svému nadřízenému připravil k podpisu závěr vedoucí k Drobilově znovuobvinění. V úterý pak na serveru Aktuálně.cz vyšla zpráva, že dva žalobci NSZ Miloš Kaláb s Romanem Hájkem jsou přesvědčeni, že případ je zralý na politikovo obvinění. Server dodal, že se čeká právě na právní názor Stříže.
Pokud by se dalo věřit politickým spekulacím uvnitř ODS, kdyby měl Pospíšil skončit, asi by Zeman mohl podpisem stvrdit obvinění Drobila. Ani to by se zřejmě Petru Nečasovi před kongresem příliš nehodilo.
Mimochodem až na dobu po kongresu bylo podle informací týdeníku Euro odsunuto i rozhodování o dalším osudu šéfa Českých drah Petra Žaludy, spojovaného s některými silnými hráči v Praze.
Až daleko za uvedenými „hrami“ minulý týden figurovaly úvahy o dalších ministrech z řad ODS, kteří by po kongresu nemuseli „přežít“. Tradičně padalo jméno Alexandra Vondry, ovšem nikterak často. A když, tak především v souvislosti s tím, že si ho (a také šéfku premiérova kabinetu Janou Nagyovou) pozvala protikorupční policie na výslech kvůli vyšetřování úniků informací v kauze pandurů.
Do samotného kongresu zbývá už jen pár dní. Speciálně v ODS, která je schopna pevné dohody zpřeházet během několika hodin, jak ukázal poslední kongres, který vynesl Nečase do čela, se během nich může stát cokoliv.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).